Milan Knežević, Andrija Mandić
EPA
Milan Knežević, Andrija Mandić

EPA

Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Podgorički portal Borba piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a).

Pokret za promene imenovaće predstavnika za potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

 

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dve važne funkcije u vladi - resor finansija i mesto Generalnog sekretara Vlade.

“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, porucili su lideri DF-a Krivokapiću.

Milan Knežević, Andrija Mandić

EPA

Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, retkost u političkoj praksi, žele zapravo celokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.