Groblje, sveštenik, sahrana
E-stock/Katarina Mihajlovic
Groblje, sveštenik, sahrana

E-stock/Katarina Mihajlovic

Groblje, sveštenik, sahrana, Foto: E-stock/Katarina Mihajlovic

Dečaku, malom heroju i vrednom sakupljaču voća i šumskih plodova, o kojem je Srpskainfo više puta pisala, sada učeniku sedmog razreda u mesnoj osnovnoj školi, umrla je majka Božana.

Na njegova leđa stuštio se veliki teret, golema tuga, žal za majkom, ali i nova iskušenja, jer, kako nam detinje jednostavno, ali starinski mudro reče, mora se dalje živeti i boriti, ići putem kojem su njemu, sestri Jovani, braći Gojku i Nebojši, ukazivali majka Božana i otac Miloš.

– Mama je umrla iznenada. Pre toga nije bila bolesna, išla je u školu na posao, ona je bila poslužitelj. Nije se žalila da je boli. Jeste ujutro, istog dana kada je umrla, govorila da joj je neka mučnina. To je bilo ujutro, a posle, oko podne, samo je pala ispred kuće. Doktori su rekli da je njeno srce stalo. Dogodilo se to 19. marta, pre mesec dana – ispričao nam je Jovanče, koji je tog dana bio kod kuće.

Sestra Jovana

Ova drama duboko se urezala u njegov život, mada Jovan, kao i sestra Jovana, nije sasvim svestan tragedije koja ih je zadesila. U to još uvek, kaže, ne može poverovati.

Na hladnom aprilskom danu, na snegovitim padinama opore planine, u kući smo, osim Jovana, zatekli njegovu stariju sestru Jovanu, učenicu drugog razreda Ugostiteljske škole u Banjaluci. Ona je preuzela majčine poslove i obaveze u domaćinstvu.

– Sada ne idem u školu, zbog korone, ne znam kako će to biti do kraja školske godine. Za sada sam kod kuće, kuvam, perem veš, čistim kuću. Tata je otišao sa ujakom da radi negde u selu, starija braća isto su na poslu. Gojko je završio Metalsku školu i radi u Novoj Topoli u tvornici nameštaja, a Nebojša nema stalni posao, ali uvek ga neko negde pozove, pa ide da radi. On je završio varilački zanat, voli taj posao, ide da radi skoro svakog dana, u Banjaluku, Mrkonjić Grad, svuda – ispričala nam je Jovana, koju je majčina smrt veoma potresla.