Crkva
Alo!/ Rajko Ristić
Crkva

Alo!/ Rajko Ristić

Crkva, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

Prema saopštenju koju je izdala Vaseljenska patrijaršija, svrha posete bila je da se sagleda crkveni problem Severne Makedonije i razgovara o dosadašnjim potezima, kao i o spremnosti za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija, prenosi Nezavisna balkanska novinska agencija „IBNA“ .

Saopštenje Patrijaršije:
Njegova svetost vaseljenski patrijarh Vartolomej primio je njegovu ekselenciju g. Olivera Spasovskog, premijera Republike Severne Makedonije, na njegov zahtev, u čijoj pratnji su bili prethodnik na mestu premijera, njegova ekselencija g. Zoran Zaev i njegove kolege g. Dane Talevski i g. Dejan Sotirovski.

Svrha sastanka bila je razmatranje crkvenog problema u zemlji. Tokom razgovora razmatrane su prethodne faze u vezi sa tim problemom, a u čijoj osnovi leži spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija, nakon blagovremene molbe prema Majci crkvi.

Nakon toga, odlučeno je da se delegacija Srpske crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje.

Atmosfera među sagovornicima bila je topla i iskrena. Nakon sastanka su njihove ekselencije nastavile razgovore u Patrijaršiji, a zatim su se povukle u svoje rezidencije.

Premijer i njegove kolege izrazili su poštovanje i poverenje u Majku crkvu, od koje su dobili blagoslov za blagostanje sveštenstva i naroda.

Pored vaseljenskog patrijarha diskusiji su prisustvovali mitropolit francuski gospodin Emanuel, silibrijski g. Makimos, Andriopolisa g. Amfilohios, velečasni arhimandrit g. Joakim i đakon Grgur, kapelan i zamenik kapelana Svetog i poslednjeg sinoda, kao i časni g. Konstantinos Delikostandis, glavni učitelj i direktor Prve patrijarhalne kancelarije.

U ime kancelarije Svetog i poslednjeg sinoda.