Makedonija, Skoplje, referendum
EPA/Valdrin Xhemaj

 

Makedonija, Skoplje, referendum

EPA/Valdrin Xhemaj

Makedonija, Skoplje, referendum, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

 

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

„Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere“, istakao je Zaev.

Pročitajte još:

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postiči bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Podsetimo, portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio je da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je ovo natezanje pokazalo da nije bilo tačno ono što su danima govorili iz SDSM da imaju većinu.

„Veliko je pitanje kako će to Zaev prodati Makedoncima, ali i da li će to biti prihvatljivo za grčku stranu. Ovde se radi o najdelikatnijoj odrednici iz sporazuma, a to je definisanje državljanstva. U Ustavu piše da ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Makedonije‘, a prema sporazumu to treba da bude dopunjeno sa odrednicom i da glasi ovako: ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije‘“, objasnio je Đorđevski.