hapšenje lisice
Profimedia
hapšenje lisice

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Slučaj koji je zgrozio crnogorsku javnost i cijeli region otkriven je u februaru ove godine.

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se kako su njih dvoje 4. februara ove godine u kući optužene Jovović u Podgorici zajedno ubili dečaka kojeg su prethodno zlostavljali u periodu između novembra 2017. godine i 4. februara 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

- Dete su u više navrata stezali u predelu vrata i ušnih školjki i udarali ga u predelu glave i lica, da bi 4. februara ove godine u kući detetu zajedno zadali najmanje 15 udaraca pesnicama u predelu glave nanoseći mu teške i po život opasne telesne povrede, usled kojih je dete preminulo 5. februara oko pet sati ujutro - navodi se u optužnici.

Prema navodima optužnice, Šišić se tereti za teško ubistvo, a Jovović za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Istraga je pokazala da je Šišić i ranije tukao dečaka i da je njegova majka to znala, zbog čega je i ona uhapšena.

Jovović je u istrazi potvrdila da je njen partner mesecima tukao njenog sina, kad god bi mu zasmetao bebin plač.

Šišiću i Jovović zaprećena je maksimalna kazna od po 40 godina zatvora.

Jelena Jovović je ranije pred tužiocem opisala događaj mesec pre ubistva, kada su dečaku nanesene takve povrede zbog kojih su mu pomoć ukazali lekari Dečije bolnice.

Ona je tužiocu ispričala da je na glavi deteta videla povrede, ali je Šišić kazao da je dečak udario glavom o parket.

Govorio da plače "iz hira"

"Govorio je da dete plače iz hira i udarao ga je otvorenom šakom po ustima, stisnutim pesnicama u lice, čupao ga za uši. To se dešavalo koliko se seća, ne svaki dan, moguće na dva-tri dana, a dešavalo se da kada se vrati kući primeti modrice na detetu, na čelu", navodi tužilac u naredbi deo iskaza osumnjičene Jovovićeve.

Ona je rekla da je početkom januara po povratku iz prodavnice, na glavi deteta videla povrede i osporila tvrdnje Šišića da su one od pada na parket, navodno mu rekavši da je to od njegovih udaraca.

Jovovićeva je rekla da je Šišić, pošto je tada odveo dete kod lekara, "neko vreme" prestao da ga tuče.

"Misli da je to bilo krajem januara kada je Šišić ponovo počeo da udara dečaka otvorenom šakom po ustima, čupa ga za uši, da je to radio u njenom prisustvu i da je bila prisutna. Opominjala je Šišića da to ne radi i tada je dolazilo do svađe", piše u naredbi.

Tužilac tvrdi da Jovovićeva nije mogla da objasni zašto Šišića nije prijavila policiji i Centru zasocijalni rad, ni zašto ga nije oterala iz kuće kada je počeo da tuče njenog sina, osim objašnjenja da se bojala da Šišić može nešto da joj uradi, uprkos činjenici da je, po sopstvenom kazivanju, nikada nije udario.

Tužilac navodi da je "odbrana osumnjičene u delu gde objašnjava razloge nečinjenja u pogledu zaštite svog deteta od zlostavljanja i fizičkog nasilja koje je prema njenom sinu u kontinuitetu preduzimao osumnjičeni Šišić, usmerena na umanjenje sopstvene krivice".

Šišić se na saslušanju kod tužioca branio ćutanjem

Šišić se tereti da je 4. februara u Ulici Radosava Burića 71, u kući osumnjičene Jelene Jovović, ubio dete, koje je prethodno zlostavljao od novembra do tog dana.

"Tako što je dete u više navrata udarao šakama u predelu usana, čupao za uši i stiskao za vrat, da bi 4. februara P. J. zadao više udaraca stisnutim pesnicama u predelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne povrede od kojih je dete preminulo na Institutu za bolesti dece 5. februara oko 5 časova, pri čemu je okrivljeni bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje", opis je krivičnog dela "teško ubistvo“, koje se osumnjičenom Šišiću stavlja na teret.

Osumnjičena Jovović se tereti za kršenje porodičnih obaveza, jer je od novembra do februara, kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavljala u teškom položaju člana porodice koji nije bio u stanju da se sam o sebi stara.

"Na način što je u više navrata u kući ostavljala svoje dete staro 15 meseci nasamo sa okrivljenim Šišić Nerminom, iako je znala da okrivljeni njeno dete zlostavlja, te protivno odredbi člana 70 stav 2 Porodičnog zakona Crne Gore svoje dete nije štitila od ponižavajućih postupaka i kazni koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta", piše u naredbi.

Komentari (3)

OVO

15.09.2018 03:36

NE MOGU NI DA ČITAM! ŠTA RADE ZDRAVSTVENI RADNICI KADA VIDE DA MAJKA NIJE BAŠ SASVIM SVOJA???? ILI KADA JE NEZAINTWRESOVANA ZA BEBU!???? JOŠ DOK JE U PORODILIŠTU, DA IM SE UZIMAJU DECA!!! IMA TOLIKO DOBRIH LJUDI, KOJI BI IH PRIGRLILI!!!

Marko

15.09.2018 09:29

Ljudi sta je ovo!? Pa jel ovo neka glupa sala sa ovim sudjenjem? Kome bre sudite? Pa da li je moguce da im niste izvadili na zivo oci i osekli obe ruke i obe noge!?

TANJA

15.09.2018 11:55

Majka nije volela svoje dete,zaljubila se zena u ubicu.Zato ga nije isterala iz kuce.Po meni i njoj i njemu treba dati maksimalne kazne zatvora.Za delo za koje se ona tereti je manja majsimalna kazna.Zato treba prekvalifikovati delo u ubistvo.Da oboje leze 40 godina.