Hitna pomoć
Alo!/ Dejan Briza
Policija, ubistvo

Alo/Dejan Briza

Policija, ubistvo, Foto: Alo/Dejan Briza

- Glavom su mu udarali o tlo, počeli da ga tuku i guše, nisam sigurna koliko ih je čučalo oko njega, a koliko njih stajalo, ali odmah se pojavila interventna policija, napravili su polukrug da niko ne može da se približi - ispričala je za Novi list supruga muškarca kojeg je u Klani navodno pretukla hrvatska policija.

- U subotu smo posetili roditelje koji žive u Klani s namerom da u okviru proslave Rokove odemo s planinarima na tradicionalni "Rokovski zalazak sunca" na Obruču. Nakon noćnog silaska uputili smo se, cela porodica, na skup ispred Vatrogasnog doma upriličen za sve učesnike planinarskog pohoda. Bilo je otprilike 23.30 sati. Parkirali smo naš automobil na prostoru gde se održava sajam, nadomak pomoćnog igrališta. Nikome nije smetao, do nas je bilo parkirano policijsko vozilo. Nikoga nismo autom zatvorili, bilo je tu mesta za još nekoliko automobila - započela je potrešena supruga.

Hitna pomoć

Alo!/ Dejan Briza

Hitna pomoć, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Smetao im automobil 

Dodaje kako je njen sin otišao da se igra sa drugom decom, a kada se vratio do roditelja rekao je da policiji smeta njihov auto. On se vratio igri, a supružnici su krenuli prema automobilu.

- U policijskom vozilu je sedeo policajac koji je rekao da automobil smeta. Na pitanje mog supruga kome auto smeta i zašto mora da se preparkira, policajac je zatražio njegova dokumenta. U tom trenutku policajac otvara vrata policijskog automobila, a suprug mu skreće pažnju da pripazi kako otvara vrata, da ne ogrebe naš auto s obzirom na to da su bili jedan do drugog parkirani. Policajac ponovo traži dokumente, a suprug govori da se auto vodi na mene i pita ga koje dokumente želi, ličnu kartu, vozačku ili saobraćajnu dozvolu - nastavila je priču.

Njen brat takođe je bio sa njima na fešti. Sve detalje su zabeležili u beležnicu, a mesto događaja slikali.

- Policajac ponovo traži od mog supruga dokumente, a on ga ponovo pita "Šta da vam dam?" i počinje da vadi iz zadnjeg džepa novac i dokumente, nije imao novčanik. Ali, šta su oni pomislili, šta su zaključili, jesu li mislili da on neće da pokaže dokumente, odjednom ga jedan policajac hvata za ruku, drugi za drugu ruku i počnu da ga vuku, pridružuje se ovoj dvojici i treći policajac i vuku ga oko sedam metara prema drugim automobilima koji su bili nedaleko parkirani - priča supruga.

"Glavom su mu udarali o tlo"

- Stavili su mu ruke na leđa, stavili lisice i bacili na pod. Glavom su mu udarali o tlo, počeli da ga tuku i guše, nisam sigurna koliko ih je čučalo oko njega, a koliko njih stajalo, ali odmah se pojavila interventna policija, napravili su polukrug da niko ne može da se približi. Gledaju deca, sin histerično plače, počeli su se okupljaju ljudi. Uspela sam da odvučem sina do prijateljice, do klupe gde smo samo nekoliko trenutaka pre svi zajedno sedeli, a sve kako ne bi gledao sukob - ispričala je potresena žena.

Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

- Tukli su ga dok nije izgubio svest, sve je trajalo sigurno desetak minuta - dodao je njen brat.

- Ubacili su ga takvog u maricu, suprug mi je u bolnici rekao da su ga tokom puta polivali vodom da se probudi, pokušavali da ga dignu na noge, ali im to nije uspevalo. Rekao mi je da su se vozili i u jednom trenutku stali kako bi proverili u kakvom je stanju, nazvali stanicu i pitali "Gde sa njim?" Suprug je čuo da su zvali Hitnu koja ga je preuzela, ali ne zna gde, jer do policijske stanice nije stigao, već odmah u Hitnu. Policajci su rekli Hitnoj koja ga je preuzela "Pijan je i razbio je glavu." Ali, suprug te večeri nije ništa pio - tvrdi supruga povređenog muškarca.

Policija: Upotreba sila je opravdana

Policija ne spori događaj ni ponašanje službenika, pišu hrvatski mediji, ali tvrde da nije bilo premlaćivanja. Kako piše "Novi list", postoje svedoci i s jedne i s druge strane, a dosadašnji rezultati istrage pokazuju da je upotreba sile bila opravdana iako još nije završena.

Kako kažu neslužbeni izvori, muškarac je pružao otpor zbog čega je pao na tlo zajedno s policajcima pa je u tom trenutku zadobio povrede nosa.

Glavni direktor policije odlučio je da zbog prikupljanja svih dokaza o upotrebi sredstava isile u postupanju policije u Klani oformi stručni tim policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari (8)

Vanesa

23.08.2018 10:00

Da nije prebijeni covek slucajno "srbin"?U svakom slucaju bahato od policije. ..sve ih smeniti..bagra...

Vanesa

23.08.2018 10:00

Da nije prebijeni covek slucajno "srbin"?U svakom slucaju bahato od policije. ..sve ih smeniti..bagra...

VladimirR

23.08.2018 10:22

Svaki susret sa policajcem na dužnosti je test inteligencije. Moraš umeti da proceniš sa kojim kapacitetom on raspolaže kako bi konverzaciju prilagodio. Ako to nisi u stanju, proći ćeš kao što je ovaj nesrećnik prošao. Bez uvreda i ponižavanja policijskih službenika ali je to jednostavno tako. To tvrdim na osnovu čerdesettrogodišnjeg vozačkog iskustva. Policajci su samo ljudi sa svojim ličnim ograničenjima i zakonom dodeljenim ovlašćenjima koje nekad ni sami ne znaju da procene kako primeniti.

XXL

23.08.2018 10:23

O Bože, a samo je trebalo da bude koperativan i da da dokumenta pa čak ni to već da sedne u svoj automobil i udalji se od njih i zahvali se, a On njima - objašnjava.

saša

23.08.2018 11:15

ako je kako izvestava policija covek pao od pijanstva, sto je upotrebljavala silu kako kazu opravdanu. Ko ce jos ici u lijepu nasu?

pera rogonja

23.08.2018 11:32

To se desava tvrdoglavim i ljudima koji ne misle na posledice.Koga nema on je kriv.Tako je bilo i dok postoji sveta tako ce i biti.Da je jedan bio razuman i resio problem na fin nacin do smrti ne bi doslo.Volimo da se busamo a ne razmisljamo o posledicama.

soljica

23.08.2018 12:31

Na zapadu nema price sa policijom, samo radi sto ti se kaze i dovidjenja cak i ako vadis dokumenta iz dzepa vadis samo sa dva prsta.Tacka!

Irena

24.08.2018 09:50

Meni ovo nije sasvim jasno. Najpre kaze da je bio parkiran tako da je bilo mesta za jos vozila, a onda policajcu skrece paznju da pazi da ne ogrebe njegov auto jer su tik jedan do drugog. Pa ako je tako blizu bio, sigurno je smetao... Ne opravdavam policiju, ali ovo pravdanje sa dokumentima (ko ih jos nosi u zadnjem dzepu?) , pa bez novcanika....