Dodik i Vučić
Tanjug/Tanja Valič 15.7.2018.
Dodik i Vučić

Tanjug/Tanja Valič 15.7.2018.

Dodik, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ovu grupu čine,kako navode naši izvori, pripadnici 15. Grupe za psihološke operacije, vojske Velike Britanije (15.United Kingdom Psychological Operations Group). Svi oni, između ostalog, izvode informacione operacije putem interneta, javne diplomatije, nevladinih organizacija itd… Kontrola javnog mnjenja, medija, društvenih elita i najšire javnosti koje se nalaze u ovom procesu , od njihovog je primarnog značaja.

Nakon ovih spoznaja, palo je u vodu svako negiranje da se Republika Srpska nalazi na meti pojačanih obaveštajnih operacija nekih zapadnih zemalja, u čemu su uglavnom prednjačile opozicione partije iz Republike Srpske okupljene u Savez za pobedu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Da su pretnje Republici Srpskoj "samo izmišljene priče aktuelne vlasti u RS", ponovio je 28.septembra naivni aktuelni član predsedništva BiH Mladen Ivanić, ustvrdivši da on nema dokaze da se iko meša u izbore u Republici Srpkoj, odnosno BiH. I ne treba niko da se meša pa ni Srbija, rekao je Ivanić.

No to i ne čudi, s obzirom da su i opozicione stranke i njeni lideri , kako se navodi u pomenutoj analizi ,dio ovog šireg udara na Republiku Srpsku.

Dodik, Vučić i Ivanić

Tanjug/Jaroslav Pap 04-08-18

Dodik, Vučić i Ivanić, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap 

U potpunosti je začudjujući takav Ivanićev stav, nakon decidne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je dao na sednici Glavnog odbora SNS-a 24. septembra u Sava centru u Beogradu, u kojoj je potvrdio ovaj zapadni scenario prema Republici Srpskoj. Vučić je tada rekao da je to najbrutalnije mešanje zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj i da će te dokaze izneti u javnost posle oktobarskih izbora u BiH , sa verovatno više dodatnih detalja oko svega ovoga o čemu piše Infosrpska , a koje je dobio od svojih službi.

Svoju ograničenost "naivni" Ivanić je pokazao kada je dodao "da ne želi da komentariše izjave Vučića o mešanju stranaca u izbore u BiH dok ne vidi dokaze". Od Vučića je Ivanić dobio brzi odgovor,, da ništa nije iznenađenje,sve znaju samo se prave naivni.Reći ću Ivaniću sve u lice , ali nakon izbora".

No informaciona operacija protiv Republike Srpske ušla je u svoju završnu fazu, navodi se u analizi u kojoj smo imali uvid i prema kojoj je do sada urađeno:

- Premrežavanje Republike Srpske lažnim nevladinim organizacijama
- Monopolizacija medijskog prostora završena je
- Regrutacija lokalnih izvođača završena je
- Personalizacija protivnika (Milorad Dodik) i njegova satanizacija u završnoj fazi je
- Uništavanja ugleda institucija bezbednosti Republike Srpske nastavljena je
- Harangiranje masa i ispiranje mozga, metodologijom provokacija i eskalacija, traje i ulazi u zavšnu fazu
- Okupljanje lažnog uzorka društva u RS (Pravda za Davida) na centralnom mestu, koje je najpogodnije za medijsku manipulaciju ,traje i ulazi u završnu fazu, sa najavljenim "revolucijama" preprekama za održavanje izbora itd…itd…
- Insceniranje "varnice" podrazumeva nekoliko scenarija, prije svih onaj koji polazi od Davora Dragičevića, oca tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića, i grupe "Pravda za Davida" koja protestuje danima u Banja Luci.
- Zatim eventualno ugrožavanje bezbednosti nekog od lidera opozicije ili grupe "Pravda za Davida" za koji bi se optužila aktuelna vlast itd…

Sve ovo prati i izuzetno visoka finansijska podrška ovom vidu subverzivnog delovanja obaveštajnih sužbi.One su pružile značajnu pomoć, organizacionu i metodološku , ovdašnjim medijima i NVO u izvođenju propagandnog rada.

U toj navedenoj podršci obaveštajne službe koristile su "prenosne mehanizme", zadržavajući prikrivenost svog angažovanja na planu finansiranja,obuke i lokacije sastanaka. Obuku predstavnika nevladinih organizacija za "meki državni udar" na Republiku Srpsku vršili su, pre svega, penzionisani predstavnici obaveštajnih službi. Sastanci i obuke su održavani na različitim mestima (Rumunija, Bugarska,Crna Gora…) i redovno su bile pod nadzorom stranih službi Velike Britanije i SAD.

Putem agenata uticaja, obaveštajne službe su aktivno, intezivno, ciljano izvodile i izvode psihološke operacije u cilju vrbovanja i pronalaženja pristalica željnih promena u Republici Srpskoj (Savez za pobedu).

Republika Srpska

Profimedia

Republika Srpska, Foto: Profimedia

Taj mogući ukrajinski scenario u Republici Srpskoj podrazumeva i okupljanje opozicije oko jedne ključne ličnosti (Mladen Ivanić), koji bi se na glavnom protestu, koji je grupa "Pravda za Davida", najavila za 5. oktobar, ako dođe do eskalacije, pojavio kao ličnost koja će objediniti opoziciju i proteste.

Ovakav plan, u koji su u pokušaju rušenja Republike Srpske uključene vodeće zapadne obaveštajne službe i njihove ambasade u Sarajevu, kako se navodi u analizi, obuhvata i operativce Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) u Sarajevu, veterane takozvane Armije BiH na terenu, horde navijača iz Federacije BiH, određene medije u RS i Federaciji BiH , neke i u regionu, određene nevladine organizacije, opozicione političke partije u Republici Srpskoj ,sa bočnom podrškom partija iz Federacije sa kojim čine vlast na zajedničkom nivou, delove društva pogodnih za manipulaciju.

Sve se to dešava u momentu kada se vrši pokušaj devastacije srpskog nacionalnog bića i demonizacije lidera koji smetaju "novom svetskom poretku" i njegovom pohodu na Balkan.. Na globalnom planu to je Vladimir Putin a na lokalnom Milorad Dodik.

Dodik se napada jer simbolizuje odbranu Republike Srpske koja je garant opstanka srpskog naroda, pa se napada kako bi se urušila pozicija Srpske i kako bi zapadni centri iskoristili srpske podele za centralizaciju BiH.

Komentari (2)

Zoran

03.10.2018 23:12

Ludilo opozisije!!! Dodika narod voli!!! opozicija i strane ambasade nevole Dodika!!!! Pa bi silom, da se rese Dodika.Sa opozicijom bi pravili unitarnu bh.Sto se nadam da im nece uspeti..

jura

05.10.2018 08:27

@Zoran - Voli ili mora da voli???