Edi Rama
Tanjug/AP
Edi Rama

Tanjug/AP

Edi Rama, Foto: Tanjug/AP

Najpre je Meta juče odbio da potpiše postavljenje Genta Čakaja, Albanca s Kosova, za ministra spoljnih poslova Albanije, s obrazloženjem da je mlad i neiskusan, što je pokazalo i njegovo zalaganje za ideju Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom.

Takođe, predsednik je imao primedbe i na nepotpunu bezbednosnu proveru Čakaja, koju je trebalo sprovesti u prištinskim institucijama.

Rama mu je na to odgovorio da je odluka da ne potpiše postavljenje Čakaja "sramotna i protivustavna".

Meta je na to Rami odgovorio veoma oštrim statusom na Fejsbuku poručivši da "niko na svetu nema tu moć da utiče i vrši pritisak na predsednika Republike Albanije i da na svetu ne postoji ustavni sud koji može da zabrani tumačenje Ustava Republike Albanije".

Meta, doduše, u postu na društvenoj mreži nijednom nije pomenuo Ramino ime, ali je jasno da je taj post upućen upravo premijeru.

Meta je dalje napisao da u svetu nema te sile koja može da izvrši pritisak i da ucenjuje predsednika Republike Albanije.

PROČITAJ JOŠ:

- U svetu ne postoji ustavni sud koji zabranjuje tumačenje i ovlašćenja koja su data Ustavom Republike Albanije koji postavlja i razrešava ministre, posebno onih koji su članovi Veća za nacionalnu sigurnost. Prvo nacionalni interes! Albanija na prvom mestu! - napisao je Meta.

Čakaj podneo ostavku

Bivši albanski ministar inostranih poslova Paskal Milo tvrdi da je Čakaj podneo neopozivu ostavku na funkciju zamenika ministra spoljnih poslova.

Kako prenosi prištinska „Gazeta ekspres“, Milo je kazao da je Čakaj neopozivu ostavku podneo premijeru Rami, nakon što je predsednik Iljir Meta odbio da potpiše njegovo postavljenje na mesto ministra za taj resor, umesto smenjenog ministra Dmitrija Bušatija.

Čakaj je, tvrdi Milo, ostavku podneo samo nekoliko sati nakon odbijanja Mete da potpiše njegovo imenovanje, što je izazvalo mnogo napetosti na albanskoj političkoj sceni.

- Uz sve poštovanje koje imam prema ministru Bušatiju, mislim da je Ramina odluka da on ne bude više deo njegovog kabineta konačna - rekao je Milo.

Što se tiče mogućih opcija za Bušatijevu zamenu, Milo je kazao da ih ima dve ili tri.

- Koliko ja znam, gospodin Čakaj je danas podneo ostavku premijeru. Ostavka prema informacijama koje imam je neopoziva, s tim što će ostati na mestu zamenika ministra do izbora novih kadrova - rekao je Milo u emisiji "360 stepeni".

Kao jednu od mogućnosti za rešenje tog pitanja Milo vidi u načinu na koji je to rešio grčki premijer Aleksis Cipras, a to je da Rama preuzme i resor spoljnih i evropskih poslova.

Druga varijanta mogao bi da bude novi predlog za ministra spoljnih poslova.