Jadransko more istra hrvatska piranski zaliv
Profimedia
Jadransko more istra hrvatska piranski zaliv

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Antarktik ima najveću koncentraciju leda na Zemlji na jednom mestu i, uz Grenland, predstavlja apsolutnu tačku preživljavanja ili umiranja naše planete i života na njemu usled klimatskih promena koje je svojom industrijom pokrenuo i pothranjuje čovek.

Najnovije veliko istraživanje klimatologa i drugih stručnjaka, objavljeno u časopisu „Nejčer“, donosi užasan zaključak da su klimatske promene na Antarktiku dovele da se godišnje s tog zaleđenog kontinenta otopi nešto više od dvesta milijardi tona leda, a najgore od svega je to što je ustanovljeno sve brže otapanje.

Ovakvi rezultati vrlo su loša vest za mediteransku zemlju na skoro drugom kraju sveta, Hrvatsku, i to ne samo zbog jadranske obale.

Izmereno je da je otapanje Antarktika tokom poslednjih pet godina bilo triput brže nego pre deset godina, a da je u odnosu na 1997. sada pet puta brže. Dosadašnji doprinos podizanju nivoa mora usled izlivanja vode s otapajućih antarktičkih ledenjaka od 1992. iznosi osam milimetara.

To u ukupnom rastu mora u proteklih četvrt veka nije puno. Ali problem je u tome što se 40 odsto tog leda otopilo, posledično je porastao i nivoa mora, isključivo usled zagrevanja Antarktika, tokom poslednjih pet godina.

Logika i elementarna matematika ukazuju na to da će stvari s Antarktikom biti sve gore i da se slobodno može računati da će, kao i do sada, promatranje klimatskih promena u prirodi dokazivati sve katastrofičnija predviđanja, a opovrgavati sva ona umerenija i da nisu nerealna predviđanja stope potapanja gradova uz obale mora, suša, oluja, izumiranja vrsta, izbijanja bolesti, gladi, ratova, masovnih seljenja stotina miliona klimatskih izbeglica.

Danas se u kontekstu posledica klimatskih promena po pravilu govori o scenarijima u slučaju zagrevanja do 1,5 stepeni Celzijusa, 2, 3 i 4 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Kako sada stvari stoje, a stoje tako da ne samo da nismo zaustavili stopu zagađenja atmosfere izduvnim gasovima, u prvom redu s CO2, nego sve više povećavamo industrijsko zagađenje, na putu smo da do kraja veka ubijemo i sebe i planetu zagrevanjem od 4 stepena Celzijusa, otprilike.

U scenariju zagreavanja sveta od stepen i po Celzijusa, Hrvatsku bi pogodili klimatski ekstremi (suše, oluje, razorni talasi vrućina i hladnoća), piše Ekspres.

U tom slučaju, dve trećine područja u svetu kojima klimatske promene prete da ih pretvore u pustinje, ipak se u to ne bi pretvorile. Ali, samo pola stepena više i sve to može da se dogodi.

U Hrvatskoj bi tako Slavonija i Baranja postale pustinje u pravom smislu reči, i to već za nekoliko decenija, nepogodne i za uzgoj hrane i za život, dok bi Dalmacija, Kvarner i Istra u nekim delovima postale kamene pustinje, u nekim drugima polupustinje, otprilike kao što je to izgledalo u nekim delovima Maroka ili Španije pre galopirajućih klimatskih promena.

Od turizma uz more u Hrvatskoj više ne bi bilo ništa jer bi nedostajalo vode, a i bilo bi ili će biti naprosto previše vruće da bi odmor na takvom mestu ikome bio ugodan. Sve to odnosi se na scenarij od samo 2 stepena zagrevanja u odnosu na proseke svetske klime do 1990. godine, odnosno, samo pola stupnja više ili manje zapravo znači kataklizmu ili opstanak.

Veruje se da bi slična sudbina zahvatila i Crnu Goru, ali samo u primorju zbog planinskog reljefa ostatka zemlje

A stvarnost je danas takva da se velika većina klimatologa sveta slaže o tome da današnjim ponašanjem jurimo prema scenarijima od ili 3 ili 4 stepena.

Komentari (9)

lauda

15.06.2018 19:11

Sreća te smo mi daleko od Hr i CG, kod nas će biti rajska bašta.

nonik

16.06.2018 07:31

@lauda - Da da,Slavonija ce se potopiti a Vojvodina nece...Sava i Dunav se nece izliti...jbt koliko smo zli da ovako nesto zelimo drugom...nije ni cudo sto smo tu gde jesmo.Sedite svi jedan kao vrata!!!Laudi petica.

Poštar

16.06.2018 10:07

@lauda - Konačno izlazimo na more. Ako Srbija ne može do mora mora more do Srbije.

brasa

15.06.2018 21:00

oteto prokleto

Cagiva

15.06.2018 23:43

Hrvati nemaju sta da brinu to i onako nije njihovo.

Neko

15.06.2018 23:59

E voleo bi to da dozivim..i vidim tu ljepu njihovu...

Nenad

16.06.2018 00:23

Za Hrvate me baš..briga kao za Engleze. Brine me CG, imacemo izbeglicku krizu. Moracemo Dusanovac i Marinkovu baru da pereimenujemo u Vračar da bi svi mogli da se smeste.

Goca

16.06.2018 11:37

Nek komšiji crkne krava ili po svaku cenu držati tenziju. Dokle ljudi ima li kraja.

vev

17.06.2018 00:41

e lauda-nisi dobro procitao! Nece biti ppotopljene Slavonija i Baranja, vec ce postati PUATINJE-znas li sta je pustinja? A to oko potapanja i Vojodine, pa video si i vi ste plivali, kad i Obrenovac, na zalost i drugi delovi, nase i vase zemlje, a u vojvodini ni kisa da padne tada!!! A ima "Dunav, Savu, Tisu, Tamis, Vrbas i jos recica, ni jedna se izlila nije!!!! Kako? Zasto?