Zoran Zaev
EPA/Nake Batev
Zoran Zaev

EPA/Nake Batev

Zoran Zaev, Foto: EPA/Nake Batev

Pojedini mediji javili su ranije da je Zaev dao ostavku, međutim, kako saznajemo, on je to demantovao, kao i makedonska vlada.

Diplomatski izvori EU izjavili su u petak u Briselu da je makedonski premijer Zoran Zaev podneo ostavku, javila je ranije italijanska novinska agencija Ansa, što je preneo makedonski portal Net pres.

PROČITAJ JOŠ:

Brojne reakcije u medijima usledile su posle današnje odluke evropskih lidera da odlože donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonije do 31. oktobra, uz raniju izjavu makedonskog premijera da će nedodeljivanje datuma dovesti do pada njegove vlade.

Sputnjik je naveo da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade.

Na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija koju su preneli pojedini mediji, da je Zaev podneo ostavku, iz makedonske vlade su odgovorili da je informacija pogrešna.

Rama, Vučić, Zaev

Tanjug/Tanja Valić

Rama, Vučić, Zaev, Foto: Tanjug/Tanja Valić

"Tačna informacija je da Zaev nije podneo ostavku", navodi se u kratkom odgovoru za Tanjug.

Kulminacija napete nedelje

Kao bomba odjeknula je regionom vest da premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podnosi ostavku. Ovakav epilog su mnogi (sa nadom) očekivali međutim, situacija se promenila za manje od sat vremena!

Sve je počelo još uoči dvodnevnog samita u Briselu i maratonskih razgovora o politici proširenja. Edi Rama i Zoran Zaev kumili su i molili svoje nalogodavce u Briselu da im učine uslugu i daju im makara nešto s čime bi izašli pred građane i rekli da su nešto uradili zarad svih ustupaka koje su ispunili Zapadu. Sam zaev najavio je juče da će podneti ostavku ukoliko Severna Makedonija ne dobije datum o početku pregovora za članstvo u EU.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Snovi su se srušili kao kula od karata na današnjem zasedanju, kada je Francuska bez razmišljanja stavila veto. EU lideri su uspeli da se usaglase samo oko jedne rečenice, a to je da će se na to pitanje "vratiti pred samit EU - Zapadni Balkan", koji je planiran za maj 2020. godine.

Zaev se tako našao pre klopkom koju je sam postavio, najavivši da će podneti ostavku ukoliko ne dobije datum. Ipak, i ovog puta će pokušati da se izvuče.

BONUS VIDEO: