Miroslav Lazanski
Printscreen: Youtube
Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube

Osnivanje nove Komisije za Srebrenicu i Komisije za događaje u Sarajevu najsveobuhvatniji je pokušaj da se stvari objektivno sagledaju, tim pre što su na čelu obe komisije stranci — Izraelci.

Vlada RS tako je stavila svoju sudbinu u ruke stranaca...

Pročitajte još:

Iako su ratne sekire na prostoru bivše Jugoslavije odavno zakopane, rat još nije gotov. On se nastavlja kroz svojevrstan rat za kulturu sećanja na žrtve sukoba. Ni posle više od decenije od završetka neprijateljstava, nekadašnje zaraćene strane se nisu složile o broju žrtava, krivcima za zločine, kao ni o prirodi zločina koji su počinjeni nad žrtvama.

O tome svedoči nekoliko komemoracija u Jasenovcu, kao i međunarodna konferencija u Srebrenici, koja je u Banjaluci održana pre nekoliko dana.

Preporučujemo još:

O tome su u emisiji "Na nišanu Lazanskog" govorili Aleksandar Pavić, učesnik banjalučke konferencije o Srebrenici, advokat Goran Petronijević i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Banjalučka konferencija o događajima u Srebrenici u leto 1995. godine najsveobuhvatniji je pokušaj da se ti događaji objektivno sagledaju, kaže Pavić. Među prisutnima je bilo učesnika i iz SAD, Rusije, Velike Britanije i Izraela.

- Ovo je do sada najsveobuhvatniji pokušaj da se vratimo na početak, da se ustanovi šta je do sada utvrđeno, šta nije i da se krene ispočetka, kao neka vrsta prvog koraka. To će se formalizovati kroz rad nove Komisije za Srebrenicu, koja je ustanovljena prošle jeseni, kada je Vlada RS poništila onaj sporni izveštaj iz 2004. godine, koji je praktično Pedi Ešdaun maltene napisao i nametnuo Republici Srpskoj - kaže Pavić.

Na čelu nove Komisije za Srebrenicu je Gedeon Grajf, vodeći istoričar Instituta za istraživanje i dokumentaciju Holokausta "Šem Olam" iz Izraela i u svetu najpoznatiji istraživač logora Aušvic, Jasenovac i Majdanek. Grajf je i autor knjige "Jasenovac, balkanski Aušvic".

Srebrenica

Tanjug/Amel Emrić

Srebrenica, Foto: Tanjug/Amel Emrić

Pojam genocida definisan je međunarodnim krivičnim pravom i ona stoji u svim udžbenicima krivičnog prava.

U Srebrenici se dogodio ratni zločin, ali ne i genocid, tvrdi advokat Goran Petronijević, branilac mnogih haških optuženika, između ostalih i Radovana Karadžića.

- Oni koji su predali oružje nisu smeli da budu streljani. Onaj ko je predao oružje, ko je zarobljen, njega štiti Ženevska konvencija i on potpada pod zaštitu međunarodnog prava. Svaka zaraćena strana ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava. Ono što se dogodilo jeste da su srpske snage nažalost streljale jedan broj zarobljenika. To je ratni zločin kao vrata i tu nema nikakve dileme i niko ne spori da oni koji su to učinili treba da odgovaraju. Ono što je sporno su ta kvalifikacija, koja je od početka krenula da bude pumpana, a to je da je u pitanju genocid, i manipulacija brojem stradalih - kaže Petronijević.

Na pitanje zašto advokati odbrane u Haškom tribunalu nisu mogli da pobiju navode optužbe za genocid, Linta odgovara da je od početka rata u bivšoj Jugoslaviji srpska strana označena kao glavni krivac.

- Imate političku tezu koju su osmislili zapadni centri moći, formiran Haški tribunal kao njihovu ispostavu i kao politički sud koji treba, na bilo koji način, da tu političku tezu dokaže i verifikuje kroz nekakve presude. Dakle, to je potpuna besmislica - ocenjuje Linta.

Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube

Prema njegovim rečima, Srbija se nije dovoljno borila za otkrivanje činjenica o tome šta se zaista dešavalo u ratu devedesetih godina prošlog veka.

Pavić ističe da je novoformirana Komisija za Srebrenicu počela sa radom i da se očekuje njen prvi izveštaj. Ono što je najvažnije, kaže on, jeste to što je Komisija nezavisna i od Vlade Republike Srpske. Druga važna stvar je to što se na čelu obe komisije, i one za Srebrenicu, i one za Sarajevo, nalaze stranci.

Vlada RS je tako pokazala da je spremna da na neki način stavi svoju sudbinu u ruke stranaca, napominje Pavić, a pogotovo je bitno da su to Izraelci.

Prema Petronijevićevim rečima, Jevreji su na svojoj koži osetili šta je to genocid. Nazivanjem genocida jedne ovakve situacije, koja se dogodila u Srebrenici, znači relativizaciju genocida i oni to jako dobro shvataju, zaključuje Petronijević.