droga
MUP Republike Srbije
droga

MUP Republike Srbije

droga, Foto: MUP Republike Srbije

Kao što se nekada govorilo da svi putevi vode u Rim, svi putevi kokaina danas vode preko Balkana, a u transportu ove droge iz Južne Amerike najznačajniju ulogu imaju pripadnici crnogorske mafije. Ipak, izgleda da su napravili „grešku u koracima“, pa je njihova kokainska arterija presečena.

Samo ovog meseca četvorica crnogorskih državljana uhapšena su sa pet tona kokaina na karipskom ostrvu Aruba, dok je jedan crnogorski državljanin uhapšen u Severnoj Makedoniji u pokušaju da prošvercuje kilogram kokaina iz Albanije kamionom koji je prevozio banane. O obračunima dva crnogorska klana, škaljarskog i kavačkog, oko primata u trgovini narkoticima već godinama traje.

Do javnosti Srbije i Crne Gore stalno dolaze vesti o tome kako su kriminalci sa našeg podneblja razgranali kontakte u Latinskoj Americi i kako odatle direktno nabavljaju kokain koji prevoze do zapadnoevropskog tržišta. Kokain je, inače, posle marihuane, najčešće korišćena droga u EU, prema procenama Evropskog monitoring centra za praćenje droga i zavisnosti od narkotika. Prema procenama ove organizacije, oko 3,6 miliona ljudi između 15 i 64 godine u EU uživaoci su kokaina.