Krivokapić, Čurović
Alo/ Ilustracija
Krivokapić, Čurović

Alo/ Ilustracija

Krivokapić, Čurović, Foto: Alo/ Ilustracija

Kada je u maju prošle godine formiran Savez Srba iz Crne Gore, prema rečima Željka Čurovića koji je stao na njegovo čelo, to je urađeno kako bi se pomoglo našem narodu u toj zemlji čiji je položaj bio jako težak. Zato smo na početku intervjua pitali Čurovića kakva je situacija danas s obzirom da se u međuvremenu promenila vlast.

- Zadnje dve decenije je kulminirala antisrpska politika u Crnoj Gori, sveli su Srbe od konstitutivnog naroda koji je stvarao tu zemlju na nacionalnu manjinu. Te činjenice su nas naterale na aktivizam. Smatrali smo da nemamo pravo na ćutanje. Svi smo gledali nestajanje Srba iz Hrvatske i sa KiM, pa nam je bilo valjda normalno da se to desi i sa Srbima u Crnoj Gori. Bilo je normalno da se Srbi homogenizuju i dignu glas protiv crnogorskog režima koji ih je ugnjetavao i ponižavao. I ta sabornost se desila 30. avgusta prošle godine. Svi smo se radovali i aplaudirali pobednicima u nadi da će biti drugačije, da se više nećemo gledati sa mržnjom ako drugačije mislimo ili pripadamo drugoj političkoj opciji...

Crnogorci u Srbiji imaju sva građanska prava

Kako biste opisali položaj Crnogoraca u Srbiji danas?

- Crnogorci u Srbiji imaju sva građanska prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije. Imaju čak i svoj jezik u lokalnim sredinama u kojima su koncentrisani, pa imaju to pravo po zakonu. Imaju i svoju partiju sa kojom učestvuju na izborima i obično idu u koaliciju sa strankama sumnjive dobronamernosti prema Srbiji. A ako mislite na Srbe iz Crne Gore koji žive i rade u Srbiji, mi se osećamo kao u svojoj kući. Smatramo da smo jedan narod. Srbija nas je prigrlila majčinski i mi od nje ne tražimo ništa što nema građanin Srbije, koji ima obavezu prema svojoj otadžbini, kao i otadžbina prema njemu.

Ali...?

- Ali nas je dočekala neprijatnost u saznanju da se formira takozvana ekspertska Vlada bez političara. I formirala se ta, kako rekoše „ekspertska“ Vlada, ali sa jednim političarem. Formirala se i Skupština sa predsednikom iz jedne političke opcije. Nije bilo mesta za političke funkcije samo za srpske političare? Pitam se, kada se pričala istina: u predizbornoj kampanji kad su obećavali borbu protiv korupcije i kriminala svi do jednog? Ili, kad je napravljen dogovor da svi politički subjekti dobiju resore po procentu osvojenom na izborima? Ili, kad je obećana Vlada bez političara, a nije tako? Ili, opravdanje, da je tako moralo biti zbog pritiska „stranih partnera“? Ili, i mnogo „ili“? Ostali smo zbunjeni tragajući za istinom i čekajući obećanu borbu protiv Katnićeve Crne Gore.

Pa kakva su vaša očekivanja od ove Vlade i premijera Krivokapića?

- Prvi put u parlamentarnoj demokratiji imamo slučaj da u Vladi ne učestvuju politički faktori koji su izneli pobedu na izborima i izglasali tu Vladu. Postavlja se logično pitanje, što bi rekao Matija, „čiji si ti, mali?“. Očekujem ozbiljnost i osnovno civilizacijsko ponašanje, poštovanje od strane, pre svega premijera i kompletne vlade, prema političkim partnerima koji su ih doveli tu gde jesu. A ne da liče na odmetnike koji imaju drugu adresu odakle se diriguje, pa ispada još jedna prevara i poniženje srpskog biračkog tela i ostalih koji su glasali tu Vladu. Na prevare smo navikli, ali na poniženja baš nismo.

Za petnaestak dana održaće se izbori u Nikšiću koji su, prema rečima lidera DF-a, istorijski? Kampanja uveliko traje, da li je pratite i zašto su ti izbori toliko bitni?

- Naravno da su izbori u Nikšiću važni koliko i republički. Nikšić je osinje gnezdo Mila Đukanovića odakle kreću svi planovi korupcije, kriminala i devastacije Crne Gore i samog Nikšića. Nikšićani ovoga puta imaju mogućnost izbora, samo da ne glasaju DPS koji ih je svukao u ravan i male grupacije koji udaraju na biračko telo onih koji ruše Mila. Par stotina glasova koji odu malim grupacijama mogu da ugase nadu u pobedu. Pozvao BiH građane Nikšića da glasaju ipak najjaču koaliciju "Za budućnost Nikšića", koji mogu svojom političkom snagom zadati najjači udarac korumpiranom Đukanovićevom režimu.

Ove godine biće i popis stanovništva u Crnoj Gori, kakva su vaša očekivanja?

- Nova vlast bi trebala prvo da promeni izborni zakon i sredi biračke spiskove na kojima se nalazi preko 80.000 fantomskih birača. Kad to urade, dobiće pravi broj stanovnika Crne Gore. Istog momenta bi procenat Srba bio 35 odsto. Ako se na taj procenat doda broj onih, koji su zbog očuvanja ili dobijanja radnog mesta bili prinuđeni da se izjašnjavaju kao Crnogorci, očekujem da će taj procenat preći 40 odsto. Tada bi Srbi bili nezaobilazni politički faktor, koji će izvući Crnu Goru iz moralnog ponora u koji je gurnuta politikom Đukanovića.

Pročitajte još: