Zdravko Krivokapić
EPA/BORIS PEJOVIC
Zdravko Krivokapić

EPA/BORIS PEJOVIC

Zdravko Krivokapić, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Za Hrvatsku je stanje na južnim granicama jasno – poluostrvo Prevlaka je hrvatsko, a oko linije razgraničenja na moru treba se dogovoriti, i to ili bilateralno ili na Međunarodnom sudu u Hagu, navodi taj dnevnik.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske su odgovorili da već postoji formalno uspostavljena međudržavna komisija, a “ako oni nešto menjaju, to je njihova stvar”. Hrvatska, kako tvrde, ostaje otvorena za razgovore.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman doći će pred kraj sedmice u posetu Crnoj Gori, ali zasad nema informacija da će granica biti jedna od tema, iako ju je crnogorska strana ponovo otvorila u kontekstu pregovora s EU i stava Unije da više ne želi da uvozi granične probleme.

Кrivokapić veruje da države članice EU, kao i one koje to žele da postanu, nakon učlanjenja mogu imati i privremene dogovore, kreirati i prihvatiti političke i druge instrumente koji omogućavaju dobrosusedske odnose, razvijanje obostrano korisne bilateralne saradnje i sprečavanje pograničnih i graničnih incidenata, bez obzira što nisu definitivno rešili neko otvoreno pitanje ili teritorijalni spor.

On je istakao da su dve države kroz dosadašnje poštovanje protokola pokazale da ovo produženo otvoreno pitanje oko Prevlake ne može biti prepreka za dalje napredovanje ka članstvu u EU.

Crna Gora i Hrvatska skoro 20 godina ne mogu da se dogovore o razgraničenju na moru kod Prevlake. Dve države su sklopile privremeni sporazum 2002. godine, prema kojem je Hrvatskoj pripao kopneni deo Prevlake, odnosno rt Oštro, i uzan pojas mora uz Prevlaku, a Crnoj Gori preostali deo ulaza u Bokokotorski zaliv.