Nebojša Medojević
Foto: Printskrin
Nebojša Medojević

Foto: Printskrin

Nebojša Medojević, Foto: Foto: Printskrin

Prema rečima Medojevića to je jasno definisano Zakonom o ANB, koji u jednom članu kaže da direktor Agencije ima ovlašćenja da se "stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa".

- Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i vlada i premijer Zdravko Krivokapić - saopštio je Medojević, preneli su podgorički mediji.

Pojašnjavajući Zakon, Medojević kaže da je tim aktom takođe predviđeno da "direktor Agencije za svoj rad i rad Agencije odgovoran vladi", kao i da "direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički da deluje".

Medojević je uazao da je rad Agencije bez suštinske kontrole jer vlada još nije imenovala Generalnog inspektora ANB-a, a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbednosti.

- Nastavlja se opasna tendencija vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole - kaže Medojević.

Ministarstvo finansija, dalje ističe, veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti.

- Direktor Agencije ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren. Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o nameri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori - kazao je Medojević.

Napominje da je v.d. direktora Dejan Vukšić "po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu".

- Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi - saopštio je Medojević.

Pročitajte još: