Mario Vinković
Facebook/Privatna arhiva
Mario Vinković

Facebook/Privatna arhiva

Mario Vinković, Foto: Facebook/Privatna arhiva

Mario Vinković iz Vrbanje ispratio je svog sina u Nemačku, gde je otišao trbuhom za kruhom. Kada se vraćao iz Zagreba kući napisao je pesmu "Sretan put svim mojim sinovima", koja je ubrzo postala viralna na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ:

Marijov sin Vinca (23) završio je Poljoprivredno-šumarsku školu u Vinkovcima pre pet godina. Otada je menjao poslove, tražio radno mesto koje će mu doneti određeno zadovoljstvo, ali i omogućiti da normalno živi, u Hrvatskoj to nije pronašao.

- On je radio kao profesionalni vozač, a po struci je šumarski tehničar. Nisam hteo da mi ovde provede 10 godina kao sekač na motornoj testeri. Ne znam koliko znate o tome, ali to je strašno. Promenio je nekoliko poslodavaca koji se busaju u prsa, a ne žale dušu i kad treba isplatiti platu, vode se onom - što manje to bolje. Otišao je pre par meseci, a znam da ga neću videti pola godine - priča Mario za Jutarnji, čiji sin sada u Nemačkoj radi kao vozač.

- Zadovoljan je platom, ali znate kako je… Otišao je s 85 kilograma, sad ima 75, smršao je desetak kila. Ima ideju da će malo novca staviti sa strane, pa sebi nešto priuštiti, kupiti. Ali, želja mu je da možda i tu pokrene neki posao. Ipak, teško je malom čoveku kod nas da uspe. Želeo sam njemu da ostane - kaže Mario za Jutarnji list.

Vinca nije prvi u porodici Vinković koji je napustio Vrbanju. I Marijeva dva starija sina sreću su potražili drugde - jedan nije otišao daleko, u Vinkovce, a drugi je posao našao u Zagrebu.

Pesma koju je Mario napisao svojim sinovima. 

Sretan put svim sinovima

Kriv sam sine,jer nisam lajo,
krivi smo malo pomalo svi.
Teško je bilo i rat je trajo,
dođoše ljudi podli i zli.

Kao termiti na drvo meko,
sisali blago države ove.
Na prvoj crti dok gine neko,
oni na trudu djedova plove.

Potpisom pera samo za kunu,
uzeše firme i radna mjesta.
Debljali konto na svom računu,
radnike mnoge čekala cesta.

A mi smo samo šutiti znali,
virovat jednom biti će bolje.
Maleni čovjek ostat će mali,
nestalo vjere,nestalo volje.

Krenite djeco sretan vam put,
u tuđoj zemlji nađite sreću.
Ne vridi biti tužan ni ljut,
iako dugo vidit vas neću.

Možda se jednom sve priokrene,
dođite kući,vratite nadu.
Orite zemlju,lomite stjene,
vratite ponos selu i gradu.

Komentari (4)

Mica

11.09.2018 09:43

Tako je sve veliki oce! Tako ste to lepo objasnili! Molim gospodu politicare da procitaju pesmu iz duse jednoga oca svaki put kad ulaze u skupstinu!

Gavrilo

11.09.2018 11:10

Eto mi moj Mario...hteo si, sanjao svoju "neovisnu Hrvatsku, tisućljetni san svih Hrvata", svoju državu, nije ti valjala Jugoslavija, sad uživaj u svom snu i "neovisnoj"...

Bg

11.09.2018 13:10

@Gavrilo - A u Srbiji je kao bolje?

alo miile,al sa dva i

11.09.2018 13:19

@Gavrilo - brale.....da vidis kako rad oslobadja !!!