Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Nekoliko sati kasnije, u Hrvatskoj je odmah počela vojna vežba oružanih snaga ove susedne nam države i NATO. Posle burnih događaja krajem prošlog veka, jasno zašto su ovi vojni pokreti odmah uzburkali duhove domaće javnosti, pogotovo imajući u vidu da će na vežbi u susedstvu biti prisutni i pripadnici takozvane "Vojske Kosova" o čemu je Alo.rs prvi imao ekskluzivne informacije.

Iako je u srpskoj javnosti odjeknula vest da će u Hrvatskoj tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane "Vojske Kosova", a prva je počela nekoliko sati nakon završetka velike vojno-policijske parade u Nišu.

"Immediate Response 19","Astral Knight 19" i "Swift Response 19" nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

ŠEŠELJ IZNEO ZASTRAŠUJUĆE PREDVIĐANJE NATO ima pakleni plan, ako uguraju Kosovo u UN, sprema se nova zamka za Srbiju

Prva vežba "Immediate Response 19", kojom Hrvatska vojska obeležava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je u petak i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

NATO vojnici

EPA/Toms Kalnins

NATO vojnici, Foto: EPA/Toms Kalnins

U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

BEZOČNA ODLUKA ALBANACA Četvrtak je dan kada će Priština ponovo počiniti zločin nad svim Srbima! Ovo neće proći nekažnjeno!

Težišni cilj vežbe je uvežbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vežbe, kaže se u saopštenju.

Sledeća planirana vežba "Astral Knight 19" je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom "Swift Response 19" koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

DOZVALI SE PAMETI Nakon 13. zemalja koje su povukle priznanje Kosova, na red došla Francuska?!

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva odbrane Hrvatske.

Hrvatska vojska

Associated Press

Hrvatska vojska, Foto: Associated Press

Međutim, to nisu jedini vežbe koje će se održati do 10. jula na granicama naše zemlje.

DOŠAO ĐAVO PO SVOJE Tači i Haradinaj idu u Hag!

NATO snage će vežbati i u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj u okviru vežbe "Saber Guardian 2019" od 3. do 24. juna, zatim u Mađarskoj ("Breakthrough 2019" 4-15. jun i "Szentes Axe 2019" 31. maj - 11. jun), Makedoniji ("Decisive Strike 2019" 5. jun - 10. jul), i Bugarskoj ("Shabla 2019" 4-14. jun i "Strike Back 2019" 6-20. jun).

Ukupno devet vežbi u narednih 69 dana.

ALO! RAZOTKRIVA PODMUKLU IGRU ŠIPTARSKE CRNE TROJKE Tači, Haradinaj i Veselji lobiraju u Hagu, Srbima spremaju nešto najpakosnije do sada!

Uzimajući u obzir komplikovanu i opterećujuću prošlost Srbije i NATO, sve ove najave su bili dovoljan signal da se probude teorije zavere u vezi sa vežbama Alijanse na granicama Srbije.

Nema tu prostoru za mistifikaciju, napominje vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

- To su vežbe koje su planirane i zakazane još prošle godine. One nemaju veze sa Srbijom, niti se one odnose na nas - ističe Radulović.

Kako kaže, povećan broj vojnih vežbi NATO je zategnuta situacija sa Rusijom.

- Zajedničko svih tih vežbi je jačanje interoperabilnosti i međusobne komunikacije unutar članova Alijanse i skraćivanje vremena odgovora, odnosno pripreme za brzi odgovor na krize, tj, recimo na napad na neku od država članica - ukazao nam je Radulović.

Neke vežbe se sprovode na terenu, a neke su kabinetskog tipa i vezane su skraćivanje procesa donošenja nekih odluka i procedura.

"SRBI SU PERSONA NON GRATA" Pacoli najavio nove mere Prištine, spuštaju rampu: Ostaće dok se Beograd ne opameti!

On još jednom ponavlja da ovo nisu ad-hoc vežbe.

- Tek kada dođe do organizovanja vojnih manevara na granicama Srbije, mi možemo da se zapitamo zbog čega se to radi. Navedene vežbe to nisu i ne treba ih mistifikovati - zaključio je Radulović.

- Zbog veličine i obima nekoliko predstojećih letnjih vežbi, javnost može očekivati povećanje američkog vojnog prisustva i tranzita jedinica iz Nemačke i Poljske, preko Češke i Slovačke, u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Sloveniju. Dodatna kretanja će se desiti kada oprema jedinica stigne u luke u Grčkoj i Sloveniji i presele se na lokacije u Severnoj Makedoniji i Mađarskoj - navodi se u tom saopštenju.

ALBANAC PLJUNUO NA SRPSKE SUZE Priština kreće u novi prljavi napad: "Vaš genocid će postati stvarnost"

Kako kažu, zbog operativnih bezbednosnih problema, ne mogu dati tačne puteve i broj vozila.

- Nakon završetka vežbe, mnoge jedinice će također sprovoditi povratna kretanja do svojih stanica. Mi smo u bliskoj koordinaciji sa zemljama domaćinima kako bismo umanjili uznemiravanje lokalnog stanovništva tokom tih pokreta. Sve uključene jedinice američke vojske marljivo rade kako bi se pridržavale sigurnosnih procedura i poštovale lokalne zakone i propise.

Sigurnost naših vojnika i građana domaćina je najvažnija u svemu što radimo. Zbog svoje veličine i težine, ova vozila će se kretati polako i imati ograničenu vidljivost. Vozačima se savetuje da budu oprezni prilikom vožnje u blizini vojnih konvoja - napisali su u saopštenju.

"OTKRIO SAM SAMO DELIĆ" Od njegove knjige se tresu na Kosovu, konačno se usudio da ispriča SVE ŠTO ZNA!

NJIHOVA PODRŠKA IM JE ZLATA VREDNA Tači se sastao sa svojim najvećim osloncem! Doneta je odluka! Ova država preuzima vodeću ulogu u pregovorima!

ŽIVI DA SRBIMA STVARA PROBLEME Glavni lobista za kosovsku nezavisnost se obogatio u SAD uz pomoć Albanaca! Sa ovim zločincem je posebno blizak! (FOTO)

Komentari (1)

Viktor

13.05.2019 18:43

Provokacije se nastavljaju.