Pare, dinari, novac
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

Kompjuterski kriminal je poslednjih godina u konstantnom porastu, a kriminalci uz pomoć informacionih tehnologija dolaze do ličnih podataka građana.

Ukoliko vaša mejl adresa sadrži vaše puno ime i prezime, kriminalci koriste taj podatak i u mejlu koji šalju navedu da je vaš dalji rođak radio u inostranstvu na primer na bušotinama i da je ostavio veliki novac. Ukoliko odgovorite na taj imejl, računajte da ste potencijalna žrtva hakera. Sa opreznošću treba pristupati i imejl poruci u kojoj se navodi da vam je računar zaražen virusom. 

Žrtva jedne ovakve prevare bio je Podgoričanin M.V. koji je svoje iskustvo ispričao novinarki Pobjede.

U decembru prošle godine, on je preko aplikacije mesinžer na molbu sestre poslao uslikanu prednju i zadnju stranu bankovne kartice kako bi ,,kupila neku sitnicu preko interneta“.

– Bez razmišljanja sam poslao uslikanu karticu a da se radi o prevari shvatio sam kada mi je sestra u sledećoj poruci zatražila ,,lični dokument“ – koristeći termin koji se ne koristi u Crnoj Gori. Nisam poslao lične podatke, ali sam posle deset minuta dobio poruku od banke u kojoj se navodi da je sa mog računa u deset transakcija skinuto 100 eura – ispričao je M.V.

Nakon telefonskog razgovora sa sestrom, M. V. je utvrdio da je njen profil hakovan i da je on žrtva prevare. Odmah je otišao u banku i prijavio slučaj. Transakcija je blokirana a M.V. je dobio svoj novac natrag.

Statistike pokazuju da građani generalno najviše budu prevareni na način što kupuju preko neproverenih veb sajtova. Preko tih sajtova najčešće se prikupljaju podaci bankarskih kartica kojima korisnici plaćaju ponuđenu robu.

Kada ostavite podatke sa kreditne kartice nakon toga obično dobijete poruku da ne možete dobiti proizvod u dogovorenom roku isporuke ili da će on biti isporučen za 20 dana, koliko mu treba da stigne. Građani nisu ni svesni da su upravo na ovaj način postali žrtve hakera koji prikupljene brojeve kreditnih kartica prodaju na crnom tržištu ili sa njima trguju na legitimnijim sajtovima i da bi jednog dana novac sa kartice mogao samo da vam nestane.

 

Tagovi