Hrvatska, Zagreb
EPA
Hrvatska, Zagreb

EPA

Hrvatska, Zagreb, Foto: EPA

Dakle, kako prenosi Slobodna Dalmacija, trenutno je vrlo sigurno da će Ministarstvo turizma postati turistička uprava ili odeljenje na čelu sa državnim sekretarom za turizam u okviru velikog Ministarstva ekonomije. Kakva će druga odeljenja biti u tom ministarstvu još uvek se nagađa, ali se pominju energija, preduzetništvo i zanatstvo, pa čak i zaštita životne sredine.

Ministar koji će rukovoditi ovim velikim Ministarstvom biće i potpredsednik Vlade zadužen za privredu, tako da će turizam, iako formalno gubi ukidanjem nezavisnog ministarstva, prvi put imati drugog čoveka u vladi, što i turizmu kao sektor pridaje značaj.

Naravno, sve kombinacije su još uviek na stolu i o njima se raspravlja, ali ako Ministarstvo turizma više ne bude nezavisno, neće biti prvi put u nezavisnoj Hrvatskoj. Još 1990. godine, kada je osnovana prva Hrvatska Vlada, turizam je bio u nezavisnom Ministarstvu, na čelu sa grofom Jankom Vraniczani-Dobrinovićem, zatim Antonom Marčelom Popovićem, a od 1993. godine turizam je u zajedničkom Ministarstvu turizma i trgovine na čelu sa Brankom Mikšom.

ISPREPLITANJE RESORA

Od 1993. godine postala je nezavisno sa ministrima turizma Nikom Bulićem, Sergejem Morsanom, Ivanom Herakom i Pavom Županom Ruskovićem. Sve do 2003. godine, ona je funkcionisala nezavisno, samo da bi se te godine pripojilo velikom Ministarstvu mora, turizma, saobraćaja i razvoja na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta. U okviru tog Ministarstva, sektor turizma imao je svog državnog sekretara Zdenka Mičića i tri turističke uprave.

Nakon toga, 2009. godine, Ministarstvo turizma ponovo je postalo nezavisno, a na njenom čelu su bili Damir Bajs, zatim Veljko Ostojić, Darko Lorencin, Antun Kliman i Gari Cappelli.

PROČITAJTE JOŠ:

- Realno je očekivati da će Ministarstvo turizma postati deo velikog ekonomskog ministarstva, jer u okviru svojih aktivnosti ima mnogo toga što je isprepleteno sa drugim odeljenjima i od njih zavisi. U jednom delu to su finansije, u drugom poljoprivreda, zatim regionalni razvoj, zaštita okoline, infrastruktura, pomorstvo ... Pored toga, kategorizacija je sada prebačena na županijske urede za turizam, a turistički inspektori deo su Državnog inspektorata.

Zbog toga bi turistička uprava u okviru takvog Ministarstva prilično dobro pokrivala potrebe turizma ako njegova administrativna odeljenja vode profesionalni ljudi. Tako je bilo i u Kalmetinu ministarstvu i turizam tada nije izgubio ništa na važnosti i snazi zato što je bio deo velikog resora -

Navodno se prvo mislilo da će se turizam ponovo spoji sa pomorstvom, transportom i komunikacijama, ali tome nisu skloni u ovom „pomorskom“ ministarstvu, tako da bi turizam i dalje trebalo da bude deo ekonomije.

Trenutno Ministarstvo turizma ima oko 150 zaposlenih, ali i jedan od najmanjih ministarskih proračuna u državi od samo 257 miliona kuna s tendencijom pada, a za iduću godinu prognoze su na tek 230 miliona kuna kojima bi to ministarstvo raspolagalo. Istina, tu je i novac Hrvatske turističke zajednice, čiji je ministar vršilac dužnosti predsednika i utiče na kreiranje njihovog plana rada i finansijskih aktivnosti.

NEZAHVALNE PROGNOZE

Naravno, dosta se nagađa o imenima onih koji bi vodili sektor turizma u velikom Ministarstvu preko funkcije državnog sekretara, ali to je sada vrlo nezahvalno predviđati. Naime, prvi čovek buduće turističke uprave ne mora nužno biti osoba iz vladajuće stranke, a još se ne zna ko će ući u Vladu i pod kojim uslovima.

Ne treba zaboraviti da je turizam, kao odeljenje, često sredstvo za zadovoljenje potreba koalicionih partnera u Vladi, tako da insajderi ne isključuju tu mogućnost ni sada. Najviše se pominje IDS, koji je već tri puta imenovao ministre turizma u SDP-ovim vladama, ali dobro obavešteni ljudi kažu da bi, ukoliko IDS nađe neki oblik zajedničkog jezika s vladajućom strankom, njih više zanimalo Ministarstvo regionalnog razvoja i neki položaj u njemu, nego za turizam.

PROČITAJTE JOŠ: