Hrvatska
EPA / Antonio Bat
ZAGREB

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Javni dug skače na 90 posto i da kriza za tri meseca završi navodeći da je Hrvatska u pandemiju uletela kao najzaduženija tranzicijska zemlja, sa visinom duga od približno 73 posto što ih smešta na visoko, deveto mesto po zaduženosti država unutar EU

Na vrhu EU lestvice je stari bolesnik Grčka sa 180 posto javnog duga, sledi Italija sa 135, Portugal sa 122, Belgija, Francuska i Španija s oko 100 posto, što će se već ove godine znatno pogoršati. Ovih dana često spominjana Švedska ima samo 39 posto javnog duga. U epidemiji korone, prvoj su Italiji stigli na naplatu stari grehovi te je jedno vreme prinos na njene desetogodišnje obveznice probio tri posto.

Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Ovih dana Hrvatska je svoje prve korona kreditne linije realizovala s bankama, no ministar financija Zdravko Marić izbegava da da precizan odgovor po kojoj je ceni zaključena ta transakcija.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta smatra da će u najpovoljnijem scenariju, hrvatski javni dug dogurati na 90 posto BDP-a, i to u slučaju da kriza završi za tri meseca! Krivulja rasta hrvatskog javnog duga bila bi strmija nego u Italiji.

Komentari (1)

Boris

19.04.2020 23:36

Samo se vi tješite...