bundestag
Shutterstock
bundestag

Shutterstock

bundestag, Foto: Shutterstock

O smeni na čelu OHR još pre dva meseca obaveštene su članice članice Saveta za implementaciju mira u BiH i ostali međunarodni partneri kao i sam Incko. Nemačka je poručila i da želi da radi sa svima bez razlike u BiH na ispunjavanju 5+2 uslova za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH što pre mogla biti primljena u EU.

Nemačka seli OHR – korak do gašenja visokog predstavnik

Kozomora zato kaže da je vrlo moguće da će Šmit biti poslednji predstavnik Kancelarije OHR-a.

„Moguće je da Nemačka ima nameru da zatvori OHR, to jest, da Šmit bude poslednji visoki predstavnik. Ali, to je još na dugom štapu, pre svega zato što BiH nije spremna da ispuni uslove koji su joj se postavili čak ni za kandidatski status za EU, a da ne govorim o članstvu,“ kaže naš sagovornik.
Po njegovim rečima, postoje naznake da će Šmit samo nekoliko meseci biti u kancelariji u Sarajevu dok se malo ne upozna sa situacijom, a da će potom Kancelarija biti preseljena.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko

Valentin Icko

EPA/FEHIM DEMIR

Valentin Incko, Foto: EPA/FEHIM DEMIR

„Oni neće odmah zatvoriti OHR nego će kancelariju OHR-a iz Sarajeva izmestiti u Berlin ili Bon, tako da će on delovati iz Nemačke uz sva ovlašćenja koja su imali dosadašnji visoki predstavnici,“ otkriva Kozomora.

Prelazna faza i sprečavanje korupcije
To će, kako kaže, biti jedna prelazna faza u kojoj bi se BiH pustilo da, ako ništa drugo, onda bar da psihološki nemaju pritisak da im je nad glavom visoki predstavnik i da on nadgleda sve što rade.

„On će, dakle, i dalje usmeravati sve društvene političke, pa i privredne tokove U BiH iz svoje kancelarije u Nemačkoj,“ ističe on.
Razlika će biti i u tome što će se sada glomazna admnistracija OHR koja postoji u Sarajevu prepoloviti, što će znatno smanjiti troškovi, a sa druge strane Šmit će biti manje izložen mogućnosti korupcije ako ne sedi u Sarajevu.

Kristijan Šmit

EPA/HAYOUNG JEON

Kristijan Šmit, Foto: EPA/HAYOUNG JEON

Kristijan Šmit, poslanik Bundestaga koji će zameniti Valentina Incka dosadašnjeg prvog čoveka Kancelarije OHR u BiH


Podsećanja radi, Nemačka je još 2011. u pismu Evropskoj uniji navela da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nema potrebnu moć i snagu da promeni politički ambijent u Bosni i Hercegovini i da dok god je on prisutan, neće biti promenjen stil vođenja politike u toj državi.

Nemačka je inače odbacila sve spekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD nije bila obaveštena.

Ciljevi plana 5+2

Inače Ciljevi koje bi organi BiH trebalo da ispune pre zatvaranja OHR-a poznatiji kao 5+2 su : Prihvatljivo i održivo rešenje pitanja raspodele imovine između države i drugih nivoa vlasti; prihvatljivo i održivo rešenje za vojnu imovinu; potpuno sprovođenje konačne odluke za Brčko; fiskalna održivost; vladavine prava (usvajanje Državne strategije za ratne zločine, Zakona o strancima i azilu i Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Veća za impelmentaciju mira je utvrdio još dva uslova koje treba ispuniti pre zatvaranja OHR-a:
Potpisivanje SSP-a; i pozitivna procena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Veća za impelmentaciju mira utemeljena na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, hronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je sprečio punu realizaciju ovog programa do sada.

Pročitajte još: