Pogrešan  idol: Tompson
Oliver Bunić
Kolinda Grabar Kitarović

AP/Adrian Wyld

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Adrian Wyld

Predsednica Hrvatske još nije zvanično potvrdila da će se boriti za novi mandat kao predstavnik desničarske Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a sve više se spominje da bi planove mogao da joj pomuti jedan poznati pevač.

Naime, Miroslav Škoro, pevač i preduzetnik, mogao bi da povuče veliki broj glasova desničara, nakon što je, kako pišu hrvatski mediji, Kolinda Grabar Kitarović izgubila poverenje desnice.

Pročitajte još:

Škoro koji, kako navodi "Novi list", nedvosmisleno vlada hrvatskom estradom, prema anketama bi mogao da se nađe na trećem mestu sa 10 odsto glasova, iza Kolinde i bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata Socijaldemokratske partije SDP.

Njegov visok rejting, iako nema političkog iskustva, pokazuje da je i u Hrvatsku stigao trend koji pokazuje da je ljudima "preko glave starih, istrošenih, bezidejnih političara i likova koji stalno lažu, mažu i kradu i koja su u stvari generatori krize, a ne subjekti njenog rešenja", pa da žele ljude koji su neukaljani korupcijom i nekompromitovani, ali već poznata na javnoj sceni, popularni i ugledni.

Miroslav Škoro

Printscreen/Youtube

U tu sliku se uklapa Miroslav Škoro, koga ne prate nikakve veće afere i važi za bogatog čoveka koji je sve stekao svojim radom.

Međutim, treba istaći i da što se tiče ideologije, Škoro ideološki pripada politički „tvrdom“ desnom, nacionalističkom spektru, pa je, kako navodi "Novi list" on zapravo mekša verzija kontroverznog Marka Perkovića Tompsona, kontroverznog proustaškog pevača, koji je istovremeno i Škorov kum.

Kako Škoro i Tompson u poslednje vreme ipak nisu u najboljim odnosima.

- Iako su kumovi, njih dvojica odavno su se razišli. Tompson je jedini s tog desnog spektra koji nije dao Škori podršku za kandidaturu - piše "Jutarnji list".

Po svemu sudeći, to će pokušati da iskoristi Kolinda u svojoj kampanji.

- Predsednica će pokušati sve da vrati poverenje desnice. A jedan od njenih poteza u borbi za drugi mandat na Pantovčaku mogao bi biti i taj da na svoju stranu pridobije pevača Marka Perkovića Tompsona - informacije su to koje se ovih dana sve glasnije mogu čuti u kuloarima na desnici, piše Jutarnji list.

Marko Perković Tompson

Promo

Prema njihovim izvorima, Tompson bi 5. avgusta na dan proslave vojne akcije "Oluja", koji se u Hrvatskoj slavi kao "Dan pobede", trebalo da nastupi u Gospiću, gde će biti prisutna i hrvatska predsednica.

- To bi trebalo da bude prvi test njihove saradnje. Iako Tompson zvanično neće imati veze s njenom kampanjom, navodno postoji plan da se ipak pojavi na par skupova i otpeva pesmu “Lijepa li si” - tvrde bolje upućeni u zbivanja u desnici u kojoj očito besni rat otkako se u igru s kandidaturama uključio i Miroslav Škoro.

U krugu oko Kitarovićke očigledno vlada panika da bi joj Škoro mogao oduzeti bitan deo glasova desničara. Ako se tome dodaju njeno priklanjanje premijeru Andreju Plenkoviću kao i loš uspeh HDZ na evropskim izborima, jasno je da razloga za strah ima i da priča o angažmanu Tompsona i nije bez osnove.

Novinari su upitali Škora šta misli o tome da li će Tompson podržati njega ili Kitarović.

- Na vaša pitanja nemam nikakav odgovor ili komentar. Neka svako radi ono što misli da je dobro - poručio je Škoro.

Tompsonov menadžer Denis Pletikosa je rekao da ne može da potvrdi mesto na kojem će pevač nastupiti 5. avgusta i tvrdi i da Tompson neće pevati nikome u predsedničkoj kampanji, pa tako ni za Grabar-Kitarović.

- Tompson neće nastupati u kampanji. Milion odsto - rekao je menadžer kontroverznog pevača poznatog po proustaškim pesmama i simbolima koje često pokazuje na nastupima.

A na pitanje hoće li na neki drugi način - javnim istupom ili slično - podržati predsednicu u kampanji, Pletikosa kaže da će to Tompson sam odlučiti.