Garda Panteri
Printscreen Youtube/Facebook
Garda Panteri

Printscreen Youtube/Facebook

Garda Panteri, Foto: Printscreen Youtube/Facebook

* Udruženja veterana "Garda Panteri" 

* Traži da se zabrani koncert Jelene Karleuše

* Istorijat jedinice

Zahtev Udruženja veterana "Garda Panteri" koje je najavilo da će zvanično zatražiti od etno sela Stanišić da se najavljeni koncert Jelene Karleuše zabrani zbog njenih "antisrpskih" stavova i Karleušin odgovor preko Instagrama podigli su medijsku prašinu.

Informacija koja je objavljena na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog udruženja postala je glavna vest u regionu. Sasvim dovoljno da se ukratko napiše priča o tome ko su zapravo " Garda Panteri".

Garda Panteri

Printscreen Youtube/Facebook

Garda Panteri, Foto: Printscreen Youtube/Facebook

 

Priča o " Panterima" započela je 2. maja 1992 godine kada je osnovana jedinica pod nazivom  "Srpska nacionalna garda SAO Semberije i Majevice, koju su formirali Ljubiša Savić Mauzer uz pomoć „Srpskog fonda solidarnosti“ koji je ranije osnovan 7. jula 1991. Jednica koja je formirana imala je rang brigade.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Jedinica je tokom svog postojanja promenila nekoliko naziva Prva gardijska brigada, Gardijska brigada, Prva specijalna brigada, Specijalna brigada, da bi na kraju dobila ime Prva bijeljinska laka pešadijska brigada, ali je među borcima ostalo omiljeno i prepoznatljivo ime Specijalna brigada „Garda – Panteri“.

Garda Panteri

Printscreen Youtube/Facebook

Garda Panteri, Foto: Printscreen Youtube/Facebook

 

Jedinica je učestvovala na mnogobrojnim ratištima od Zvornika, Brčkog gde sa velikim uspehom učestvovala u probijanju „koridora života“, zatim Majevice, Smoluće, Posavine, Bratunca, Ozrena, Sarajeva, Kupresa i Bihaća.

U periodu od četiri godine kroz jedinicu je prošlo oko 2000 boraca, a ratni uspesi su ovu brigadu učinili slavnom. Jedinica je iz rata izašla sa 100 poginulih i nastradalih boraca, oko 750 ranjenih od kojih su mnogi i više puta ranjavani. Jedinica je u borbama na Majevici 1992. godine izgubila tadašnjeg komandanta Branka Pantelića Pantera, a nakon rata 7. juna 2000.
ubijen je i njen osnivač i kasniji komandant Ljubiša Savić Mauzer. Brigada je odlikovana sa dva ordena i to: Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda.

Garda Panteri

printscren youtube

Garda Panteri, Foto: printscren youtube

 

Ono po čemu je "Garda Panteri" postala poznata i imala upečatljiv izgled bile su kolone
improvizovanih oklopnih vozila, raznih oblika i sa različitim naoružanjem. Najveću zaslugu za njihovo nastajanje je imao kapetan Mišel Ostojić, koji je početkom rata u Jugoslaviji napustio francusku vojsku i došao u otadžbinu kao dobrovoljac. Garda je osnovana krajem marta 1992, a već u aprilu ovaj talentovani konstruktor je izradio prvo vozilo. Kao osnova iskorišćen je laki vojni kamion TAM-110, na čijoj platformi je montiran trocevni PA top M-55 od 20mm, poznati
„Trocevac“. Montažna kabina je uklonjena, a samo oruđe je dobilo  oklopnu zaštitu od 8 mm debljine, što je bilo dovoljno od lakog pešadiskog oružja i fragmenata granata.

 

Sva vozila kapetana Ostojića su imala po neko jedinstveno obeležje, u ovom slučaju to je bila potkovica postavljena na prednji deo vozila. Sledila su mnoga druga vozila, koja su nastala po principu da se koriti ono čega u datom trenutku ima na raspolaganju. Tako su iz remontnog zavoda „Soko“ preuzeti avionski topovi NR-30 i GŠ-23, sa aviona MiG-21, koje je odlikovala veoma velika kadenca paljbe, a za osnovu su uzimani kamioni marke TAM ili FAP, terenski automobili UAZ ili oklopni automobil BRDM-2. Jedan od najboljih proizvoda je bio višecevni lanser raketa na TAM-u 110, koji je potpuno oklopljen (podvozje ovog kamiona je korišćeno i za serijsku proizvodnju oklopnih vozila BOV). Vizuelni identitet je obezbedio šiljak i potkovica na prednjem delu vozila, kao i veliki krst na prednjem levom blatobranu. Sve zaštitne ploče ugrađene su pod velikim uglom što je doprinelo boljoj balističkoj zaštiti. 

BONUS VIDEO: ALO ANALIZA Jelena Karleuša i Duško Tošić se RAZVODE?!