Hrvatska zastava
Shutterstock
Hrvatska zastava

Shutterstock

Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock

 

Hrvatska u postupku sukcesije imovine bivše Jugoslavije traži od Srbije 148,5 miliona dolara.

U trenutku raspada bivše države, na deviznim računima SFRJ u mešovitim bankama u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, tvrdi list.

Dodaje da je taj novac, prema Sporazumu o sukcesiji, trebalo da se podeli između država naslednica, pri čemu je Hrvatskoj, kako navodi, trebalo da pripadne 23 odsto ili 148,5 miliona dolara.

Pročitajte još:

 

Dalje se dodaje da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio 90-ih, prema tvrdnjama lista, za plaćanje inostranih dugova srpskih preduzeća, te da je Srbija navodno posebno instruisala banke da se on ne koristi za druge republike.

Zastava Srbije srpska zastava

EPA/Julien Warnand

Zastava Srbije srpska zastava, Foto: EPA/Julien Warnand

 

 

"Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda", piše u tekstu.

 

"Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen - a očito jeste - da se nadje rešenje za kompenzaciju", kažu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Komentari (1)

keja

13.11.2019 13:33

Kod rastave braka imovina se dijeli na oca, mater i na djecu...