Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Poručio je to danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Po njegovim rečima, to je dovelo do velikog broja novih osoba pozitivnih na virus korona u ovoj lokalnoj zajednici, gde već tri-četiri dana “imamo posledice da raste broj pozitivnih na virus“.

– I u narednom periodu možemo očekivati nepovoljnu epidemiološku situacijiu u toj zajednici, a da ne govorimo i za druge lokalne zajednice, gde je došlo do skoka pozitivnih osoba – rekao je Zeljković govoreći o tome da se u nekim opštinama, na privatnim ili organizovanim okupljanjima, ne poštuju nikakve preporuke Instituta.

Dan ranije na situaciju u ovoj opštini upozorio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ističući da nadležni ovih dana posebno prate lokalne zajednice u kojima se beleži skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banjaluka i Pale.

– Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštovanje mera Republičkog štaba za vanredne situacije, bilo da je reč o nošenju maski ili neprimerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je reč o obeležavanju određenih događaja – rekao je Šeranić, dodajući da je Banjaluka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo, u posljednjih 24 časa nije bilo novih potvrđenih slučajeva virusa korona u opštini Pale, ali dan ranije registrovano je čak 16 slučajeva, pa su se po broju novoregistrovanih slučajeva Pale našle odmah iza Banjaluke, u kojoj je juče bilo 19 novih slučajeva virusa korona.

To je nagli skok broja zaraženih u opštini Pale, koja ima 352 do sada potvrđena slučaja novog virusa korona, te je sedma opština po broju do sada zaraženih osoba u Srpskoj.

Pročitajte: