Milo Đukanović
EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio je najveći Srbin kada mu je to bilo u interesu. Međutim, čim mu to više nije koristilo, postao je Crnogorac, a i to će odbaciti kada mu više ne bude u interesu!

U prilog tome govori i izjava Momčila Mandića, koji je svedočio o ulozi Mila Đukanovića tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Naime Mandić, bivši ministar u ratnoj Vladi Republike Srpske dobio je spor pred Evropskim sudom u Strazburu protiv Crne Gore. Pošto je Vlada priznala krivicu pred ovim sudom, Mandić nije želeo novčanu naknadu, već samo izvinjenje.

Mandić je u izjavi za podgorički magazin "Dan" obrazložio zašto nije tražio materijalnu naknadu, nego javno izvinjenje. Kao prvi razlog je naveo to što je poreklom iz Crne Gore i ne želi da taj ceh plaća njegov bratski narod.

"Drugi i ujedno i najvažniji razlog je što ne mogu da zaboravim pomoć koju su Milo Đukanović i njegova vlada 1994. godine upućivali Vojsci Republike Srpske i našem narodu i to u trenucima kada nam je Slobodan Milošević uveo sankcije. Gorivo za naše tenkove koji su se borili od Foče preko Srebrenice do Bihaća i dalje slao je upravo Đukanović i ko zna šta bi bilo sa Republikom Srpskom da te pomoći nije bilo. Mi smo bili pred porazom, a Đukanović nam je tada prodao naftu kojom smo napunili prazne rezervoare naših tenkova i spasili Republiku Srpsku- rekao je Mandić.

Đukanović je međutim vrlo brzo promenio kožu, pa je iz srpske prešao u crnogorsku.

Međutim, mnogi Crnogroci se sada pitaju šta će Milo postati kada mu više ne bude odgovaralo da bude Crnogorac!