F-16 avion
Tanjug/AP

 

F-16 avion

Tanjug/AP

F-16 avion, Foto: Tanjug/AP

 

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da Bugarska kao NATO članica može da pomogne Severnoj Makedoniji u čuvanju vazdušnog prostora, ako, kako je on naveo, postigne sporazum o kupovini novih osam lovaca F-16 sa Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Kako navodi Rojters, Bugarska, koja je takođe članica Evropske unije želi da zameni svoje vazduhoplove MIG-29, sovjetskog porekla i da obnovi svoju eskadrilu u skladu sa NATO standardima.

 

Skot o Grejdi, avion, obaranje, republika srpska

Alo.rs, printscreen

 

Pentagon je saopštio da je Stejt department SAD odobrio moguću prodaju osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrednosti koja je procenjena na 1,67 milijarde dolara.

Sa druge strane, Bugarske očekuje ponudu o kupovini lovaca F-16 od strane SAD sa popustom u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

NATO agresija, F-16, obaranje

Foto/Slaviša Golubović, Pad noćn

 

"Ja sam razgovarao sa kolegom Zoranom Zaevim prošle nedelje o čuvanju makedonskog neba kada dobijemo nove avione", rekao je Borisov, dodajući da je to dobro za obe strane.

Bugarski ministar Krasimir Karakačanov je izjavio da će u toku nedelje dobiti oficijalnu ponudu od strane o kupovini lovaca model F-16.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Očekuvani sporazum za Lokhed Martin F-16 Blok 70 lovci za Bugarsku će biti najvredniji dogovor o kupovini vojne opreme od pada komunističkog režima u 1989. godine.

Severna Makedonija očekuje da će postati 30. članica NATO sledeće godine, a takođe očekuje da će dobiti datum o pregovorima o pristupanju sa Evropskom unijom nakon postizanja sporazuma sa Grčkom oko ustavnog imena te zemlje.

Prethodno je Atina blokiraju toj bivšoj jugoslovenskoj republici evro-atlantsku integraciju.