Dom zdravlja čekaonica
Rajko Ristić
Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Ilustracija, Foto: Rajko Ristić

Oni su zaduženi za one teže poslove, usisavanje i čišćenje toaleta. Ali, da bi što bolje očistili ove prostorije oni često mešaju hemikalije i umesto zasluženog odmora nakon toga, završavaju u bolnici.

Lekari Klinike za toksikologiju u Skoplju ističu da svakog dana najmanje po jedna osoba završi kod njih zbog mešanja sone kiseline i varikine tokom čišćenja. Oni upozoravaju da se poslednjih godina drastično povećao broj pacijenata koji su udisali otrovne gasove, a u zadnje vreme sve više je i muškaraca.

Pročitatje još:

 

- Gotovo da je postala svakodnevica, nema dežurstva, a da ne dođe jedna do dve domaćice ili domaćina koji su udisali paru raznih korozivnih sredstava. Najčešće se u domaćinstvima koristi sona kiselina i varikina. Naše domaćice misle da će postići veći i bolji efekat prilikom čišćenja ako pomešaju ove dve supstance. Na žalost, to može biti kobno. Ove dve hemikalije dovode do hemijske reakcije pri čemu se oslobađaju strašno iritirajući, pa čak i otrovni gasovi koji izazivaju probleme - izjavio je za skopsku televiziju Sitel dr Niko Bećarovski, direktor Klinike za toksikologiju.

Toksikolozi upozoravaju da udisanje gasova nastalih mešanjem različitih hemikalija dovodi do komplikacija celog respirativnog sistema, a pogotovo pluća.

Ranije su pomoć lekara uglavnom tražile žene kojima je bilo narušeno zdravlje zbog nepažljivog korišćenja sredstava za čišćenje, a sada sve veći broj muškaraca puni Kliniku za toksikologiju.

- Uzrast naših pacijenata je različit. Poslednjih godina naši pacijenti nisu samo žene, što je ranije bilo karakteristično, već sve više muškaraca završava na klinici nakon čišćenja sanitarija - kaže dr Bećarovski.

Zabrinjavajuć je i podatak da godišnje na toksikologiji završi na stotine ljudi koji su pokušali da se otruju sonom kiselinom ili drugim sredstvom za čišćenje.