Kolinda
EPA
Kolinda

EPA

Kolinda, Foto: EPA

Josipović smatra da je Kolinda bila "ozbiljan faktor ustašofilije" i da je njena izjava o ustaškom pozdravu "za dom spremni“ mnogo opasnija od svega što bi rekao njen nekadašnji prijatelj Bujanec, jedan Skejo ili Glasnović.

PROČITAJ JOŠ:

"Setimo se i onih čokoladica, druženja s likovima nedostojnim predsedničkog društva, načina kako se odnosila prema Jasenovcu i mnogih bizarnosti kojima je uticala na sistem vrednosti. Kakva je to predsednica ne zna istoriju svoje zemlje? Nedostojno je odgovornost prebacivati na savetnike", rekao je Josipović.

On smatra da u pluseve gospođi predsednici svakako treba ubrojiti to da se lepo oblačila i da je držala vrlo uspešne dijete, o čemu su mediji redovno izveštavali.

"A i sjajno je navijala za naše sportiste. Šteta što je prelazila granicu dobrog ukusa ljubljenjem i grljenjem svega i svakoga. Zato je u ozbiljnim krugovima, pa i u inostranstvu, izazivala podsmeh i često neukusne šale. Minus su neispunjena obećanja, posebno ona kako će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom.

PREPORUČUJEMO:

Od ozbiljnih stvari koje joj možemo zameriti tu su podsticanje ustašofilije, dolivanje ulja na vatru loših odnosa sa komšijama... Neki od njenih gegova, poput onoga s čokoladicama, slikanja pred ogradom Bele kuće ili ljubljenja pobedničkog pehara koji je pripao Francuzima, antologijski su", objašnjava Josipović za Večernji list.

Josipović je bio hrvatski predsednik koji je posetio Blajburg.

"Ponosan sam na antifašiste koji su tada odlučili sa mnom da odu tamo pokazavši tako svoju odgovornost prema našoj istoriji i budućnosti. Ali, konačno i nedvosmislemo treba da prihvatimo da je bilo ispravno suprotstaviti se Hitleru i Musoliniju, a ne služiti im.

Narodnooslobodilačka borba je bila ispravan odabir, a ustaški kolaboracionizam pogrešan. Izgledalo mi je da bi Crkva mogla podržati takav pristup, međutim, očito sam se prevario. Crkva se, zajedno s desnicom odlučila za ustašofiliju i revizionizam. Porazno je da imamo mise za ustaške zločince. Nisam čuo da je ikada održana misa za neke od poginulih partizana, čak ni za sveštenike koji su učestvovali u NOB",kaže bivši predsednik Hrvatske.

Na pitanje šta bi bilo rešenje – ukidanje pokroviteljstva, komemoracija negde drugde, on je odgovorio: "Ništa od toga. Rešenje bi bilo iskreno prihvatanje antifašizma kao jedne od osnovnih vrednosti našeg društva".