ustaše
Tanjug
ustaše, Foto: Tanjug

Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca.

U Noskovačkoj Dubravi, mestu u Virovitičko-podravskoj županiji u Hrvatskoj, srušen je spomenik posvećen srpskoj deci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namera lokalne vlasti da napravi parking.

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog veka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema rečima zamenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Ali, kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mestu izgradio parking.

– Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca – navodi Pavković.

Prebacivanje spomenika i kosturnice, kako piše portal “Novosti”, inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi.

Oni na tom mestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

– Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na reši – navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premeštene na mesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Do kraja ove sedmice biće održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve sa lokalim vlastima kako bi problem bio rešen.

Pavković i predstavnici srpske zajednice, bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negde treba da postoji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

vuk

27.02.2021 20:32

Mi u Srbiji o tome pišemo, da li smo normalni, njihova država, rade šta hoće imaju blagoslov Nemačke. Ali pazi apsurda u sred srede Srbije. U katoličkom kalendaru u Srbiji 10.02. svetac Alojzije Stepinac, jel ko o tome piše, ne, bruka, cirkus, krvnik u svecima u Srbiji!!!