Tetovo
Tanjug/AP
Tetovo

Tanjug/AP

Tetovo, Foto: Tanjug/AP

Nesreća se dogodila u sredu oko 17 sati kada je autobus kompanije "Durmo turs" prešao preko zaštitne ograde na suprotnu stranu autoputa, a potom skliznuo sa kolovoza i prevrnuo se u plitku jarugu blizini sela Laskarci.

PROČITAJ JOŠ:

- Traumatična noć, puna bola i tuge. Večeras je naša zemlja u žalosti. Nemam reči kojima bih mogao da utešim porodice naših sugrađana koji su izgubili živote u ovoj tragičnoj saobraćajnoj nesreći - izjavio je sinoć makedonski premijer Zoran Zaev, prenela je agencija MIA.

U nesreći je povređeno oko 30 osoba.

Ministar zdravlja Venko Filipiče je izjavio da je sedam osoba poginulo na licu mesta, dok su ostali preminuli u bolnici.

- U bolnicu "8. septembar" primljeno je 25 osoba, od kojih je 22 hospitalizovano. Četvoro je na intenzivnoj nezi, a dve osobe su podvrgnute hirurškim intervencijama. U Urgentni centar je primljeno pet pacijenata, troje sa lakšim povredama, a među njima i jedna trudnica koja je puštena na kućno lečenje. Jedna osoba je morala da bude operisana, a jedna je u teškom stanju - objasnio je Filipče i dodao da je u staroj gradskoj bolnici hospitalizovana jedna osoba.

PREPORUČUJEMO:

Nešto kasnije, direktor gradske bolnice "8. septembar" Hristijan Kostov saopštio je imena povređenih koji su hospitalizovani i napomenuo da su u pitanju 32 osobe, četiri u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi, dok su svi ostali u dobrom stanju.

Na lečenju u ovoj bolnici, kako je potvrdio, primljeni su: Nikola Karanfilovski, Mersem Neziri, Esad Emruli, Alajdin Šabani, Jasmina Stojanova, Meti Betim, Antonio Antonievski, Dušan Stefanovski, Ljujzim Talipi, Manuil Trifunovski, Muhamed Šiško, Verica Stojanovska, Serije Mustafi, Aliče Uzeir, Goran Naumovski, Demira Ali, Seda Jusufi, Jeton Ismaili, Jolca Ibraimi, Halid Useini, Mičiv Fekiri, Jasmin Sejfuli, Fikrije Stefan, Jovana Gramtnikova, Abaz Kasanferdi, Ilija Ristovski, Dilala Alili, Abdul Ismaili i Ljuljan Alili.

Među povređenima, životno je ugroženo šestoro, prenosi AP.

U autobusu je bilo oko 50 putnika. Uzrok nesreće za sad nije poznat, a istraga je u toku.

"Širio se miris benzina"

U pomoć su pritekli vatrogasci i meštani okolnog sela da bi pomogli da se iz autobusa izvuku preživeli, među kojima je i vozač.

Televizija Telma prenosi reči jednog od očevidaca da su spasioci morali da iseku deo autobusa da bi doprli do povređenih.

- Mnogo se osetio miris benzina i strahovali smo da će autobus eksplodirati - kazao je on.

Kako su izvestili očevici, mesto nesreće je bilo stravično, a sve do dolaska hitnih službi, unesrećenima je pomagalo lokalno stanovništvo.

- Najpre su u pomoć došli lokalni stanovnici. Nije bilo dece, svi su bili odrasli. Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno - rekao je predsednik mesne zajednice u izjavi za Telmu, prenosi Večer.

U autobusu su se nalazili radnici koji su iz Skoplja krenuli ka Gostivaru, gde većina njih živi, izjavio je gradonačelnik Gostivara Arben Taravari.

Građani nude pomoć

Na društvenim mrežama pojavile su se poruke zabrinutih građana koji masovno nude smeštaj za članove porodica povređenih u autobuskoj nesreći.

- Blizu sam "8. septembra", ako znate da nekoj od porodica povređenih i stradalih treba privremen smeštaj, napišite mi poruku - navedeno je u jednoj od njih, a u drugoj uz koju je prikačena i mapa radi boljeg snalaženja piše: "Živim blizu "8. septembra", ako članivima porodica povređenih treba smeštaj ili bilo šta, stojim na raspolaganju".

Potresne ispovesti porodica

- Izvukao sam sina iz autobusa. Javio mi se mobilnim telefonom i samo rekao: "Ne znam šta se dogodilo doživeli smo nesreću". Od Gostivara sam odmah krenuo u Karpalak, bilo je strašno, izvukao sam ga iz autobusa - rekao je muškarac koji je svoje dete sam odveo u Urgentni centar Klinike "Majka Tereza".

On nije jedini koji je došao. Mnoge porodice su pohrlile na mesto nesreće nakon što se saznalo za udes, a među njima i jedna majka čiji je vapaj slamao i najtvrđa srca: "Saša, gde si Saša?" izgovarala je kroz suze dok se spuštala pored radnika hitnih službi prema olupini.