internet
shutterstock
internet

shutterstock

internet, Foto: shutterstock

Istraživanje je pokazalo i da jedna od 10 kompanija u BiH, koje se bave informisanjem i komunikacijama nema prijavljenu web stranicu, prenosi portal Klix.

Rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno u Federaciji Bosne i Hercegovine, za 2020. godinu, pokazali su da 66,9 odsto domaćinstava koristi računar, a da 73,3 odsto domaćinstava poseduje internet priključak.

Anketa:

Da li mislite da je život bio lakši bez Inerneta?

 

U gradskom tipu naselja računar je zastupljen u 68,6 odsto domaćinstava, dok je zastupljenost računara u ostalom tipu naselja 65,5 odsto.

U gradovima, internet je zastupljen u 75,5 domaćinstava, dok je zastupljenost interneta u ostalom tipu naselja 71,5 odsto.

Ono što je posebno zanmljivo jeste podatak da internet nikada nije koristilo 23,1 odsto pojedinaca, a računar nikada nije koristilo 23,5 odsto pojedinaca.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 62,7 odsto preduzeća ima web stranicu, odnosno 37 odsto njih nema, a zanimljivo je da 3,8 posto preduzeća u svom poslovanju koristi robote.

Ono što je također zanimljivo jeste nemali udeo onih preduzeća koja nemaju svoju web stranicu, a po vrsti posla bi se takvo nešto očekivalo.

Naime, 87,5 odsto firmi koje se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme ima web stranicu - što znači da njih 12,5 posto nema web stranicu.

Takođe, kompanije koje se bave informisanjem i komunikacijama u 89 odsto slučajeva imaju web stranicu, ali to znači da je svaka deseta kompanija nema.