KUPAČI U ŠOKU! Jadransko more se CRVENI, više niko NIJE BEZBEDAN!

Ko se ovih dana kupao u Jadranskom moru, a to je činio i prethodnih godina u isto vreme, verovatno se iznenadio jer je temperatura vode bila veoma prijatna, a prema proceni stručnjaka ona je najtoplija u poslednjih 100 godina.

More, odmor, letovanje, Jadransko more
Jadransko more, Foto: A.K./Alo!

Površinske temperature mora trenutno su oko tri do četiri stepena Celzijusa više u odnosu na prosek za prvu polovinu juna, pa je tako u Splitu i Puli temperatura mora bila 26 stepeni, prenosi Index.hr.

LETNJA KIŠA SE PRETVORILA U OLUJU! Grad VELIČINE LEŠNIKA pada u SRBIJI, Užice prekriveno ledom!

Od 2008. do 2015. prosečna temperatura površinskog sloja Jadrana porasla je za 1,25 stepeni, a taj trend ubrzanog zagrevanja ne prestaje.

 

Ivica Vilibić iz splitske Laboratorije za fiziku mora Instituta za okeanografiju i ribarstvo kaže da je intenzivno zagrevanje mora posledica izuzetno visokih temperatura vazduha koje su kontinuirano visoke već dva meseca, od sredine aprila.

"Uz to, u ovom razdoblju nije bilo izraženijih epizoda bure, koja inače uzrokuje uzdizanje hladnijeg mora iz dubljih slojeva i mešanje mora uz našu obalu. Možemo reći da su temperature u ovom delu godine najviše u poslednjih stotinak godina", rekao je Vilibić.

VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE Danas na snazi NARANDŽASTI METEOLARM, a evo kakvo nas VREME očekuje do 20 JUNA!

Kako je objasnio, plitka mora, u koja spada i Jadran, brže osećaju klimatske promene od okeana, jer je tromost okeana mnogostruko veća od tromosti obalnih mora.

Međutim, kada se dublji slojevi okeana zagreju, za šta je potrebno više desetina pa čak i stotina godina, tromost okeana ne dozvoljava da se stanje brzo vrati u početno, čak i ako se čovek počne racionalno ponašati.

OZBILJNO UPOZORENJE Čuvajte se, stigao nam je PAKAO - subjektivni osećaj je ČAK 40 stepeni!

On navodi da porast temperature odgovara pojedinim vrstama u moru, dok drugima ne odgovaraju, poput škampa.

"Neke od invazivnih vrsta će se odomaćiti u Jadranu, dok će neke druge nove vrste verojatno povremeno migrirati u Jadran. Uz to, pojačano zagrevanje verovatno će povećati porast nivoa mora", rekao je Vilibić.

On predviđa da će Jadran postati topliji i slaniji.

"Strujanje će biti slabije, dotok kiseonika u duboke slojeve mora biće slabiji, što će imati značajan uticaj na živi svet na dnu mora, temperatura vazduha biće viša kao i učestalost toplotnih talasa, a ekstremi poput toplotnih talasa, izraženih vrućina, bujičnih voda, poplavljivanja obalnih područja, biće učestaliji. To će imati značajan uticaj na živi svet, na čoveka i na njegove aktivnosti, zaključio je Vilibić.

 • Korisnik: Poz sa Krita
  14/06/2018 - 14:58
  ma kako da ne i udjes u jadran dobijes upalu besike od hladne vide.
 • Korisnik: Jo
  13/06/2018 - 21:54
  Al vas gricka ljubomora jad i čemer
 • Korisnik: zagor
  13/06/2018 - 20:47
  Ma nek prokljuca!!!
 • Korisnik: bane
  13/06/2018 - 18:59
  Sta je tu cudno sto je more crveno? Crveno je zato sto je Djavo dosao u Miligoru ,video da se lepo tamo zivi od nerada ,dosta mu je lozenja vatre u paklu .
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs