Bakir Izetbegović
AP/Darko Vojinović
Bakir Izetbegović

Alo!/Marko Đoković

Bakir Izetbegović, Foto: Alo!/Marko Đoković

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i potpredsednik Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da jermenska strana snosi "punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu", čime je direktno podržao Azerbajdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah, preneo je BiH portal Dnevnik.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbajdžanu, nakon artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu, region Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbajdžana i objavljivanje rata od Jermenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne sme tolerisati, naročito nakon što je meta jermenskih napada bilo i civilno stanovništvo", smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbajdžana po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je, kako je naveo, bila izložena "brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i komadanja njene teritorije".

"Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile jermenske snage, proteravši brojne izbeglice i sprečivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tela međunarodne zajednice, pre svega OEBS, koji ima mandat po ovom pitanju, su dužna da reaguju na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih jermenskih snaga s teritorije Azerbajdžana", naveo je Izetbegoivć.

Zaključio je da svako ohrabrivanje jermenskih "nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba".

"Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbajdžana po ovom pitanju", zaključio je Izetbegović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

ava

28.09.2020 17:46

Ljudi, prelepo je tamo pa za cije god vreme da je radjeno, kad si tamo imas osecaj da nisi u Srbiji. Ne gledajte dal je ova vlast il ona zasluzna, nego uzivajte u lepoti.