ZANIMLJIV REZULTAT Istraživanje u Zagrebu otkrila da li su škole žarišta korone

Učenici se ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima korona virusa, a škole nisu žarišta prenosa, pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i zaposlenih u zagrebačkim školama.

Škola, učenik, školska tabla, učionica
Škola, učenik, školska tabla, učionica, Foto: Shutterstock/Creatus

Taj je podatak objavljen u petak na stručnom skupu "Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: Podrška u očuvanju mentalnog zdravlja dece i njihovih porodica", u organizaciji gradskog odeljenja za obrazovanje i za zdravstvo, prenela je Hina.

Učesnike skupa je sa rezultatima upoznala pomoćnica sektora za obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da u testiranju učestvovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2.290 ispitanika, 1.925 učenika i 365 zaposlenih.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u narednim nedeljama biti proveden skrining (dubinsko snimanje) na populaciji dece u osnovnim i srednjim školama.

- Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojati i zemljotresi i pandemija, proces skrininga na probleme mentalnog zdravlja omogućava ranu identifikaciju i usmeravanje najugroženije dece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći - rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi