granate
Printscreen youtube
granate

Printscreen youtube

granate, Foto: Printscreen youtube

Kako se navodi, 5.000 granata kalibra 75 milimetara je već uskladišteno u staroj kasarni u Bitolju, 5.000 je spremno za transport, a utvrđeno je da ispod zemlje na toj lokaciji leži još toliko.

Pirotehničari Direkcije za zaštitu i spasavanje, koji rade na iskopavanju, kažu da se taj arsenal proteže i ispod puta koji novo naselje u blizini stadiona "pod Tumbe kafeom" povezuje sa novim gradskim naseljem.

"Od starta imamo 15.000 komada koji su definisani. To je 120 tona granata u kojima ima pet tona trotila. Ali tu se ne završava granica lokacije, ona produžava i ispod puta, što znači da će se od ponedeljka lokacija zatvoriti i put će morati da se ukloni kako bi se spustili do nivoa granata", rekao je rukovodilac tima pirotehničara Eftim Mitrov.

Kako navodi, pretpostavlja se da je mesto na kojem su pronađene artiljerijske granate bilo napuštena pozicija neke od zaraćenih strana u Prvom svetskom ratu, ali još nije utvrđeno koje.

"Ovolika količina na jednoj lokaciji ne samo što je prvi put pronađena u Makedoniji, već uopšte na Balkanu. Još se ne zna čija je pozicija bila, ali mislim da će se uskoro utvrditi. Pri povlačenju vojnici su jednostavno istovarili granate. Izvadili su upaljače da ih ne bi neprijatelj upotrebio. U svom ovom poslu to je srećna okolnost, jer da su sa upaljačima ne bi postojao način da se odavde izvade", rekao je Mitrov.

Na otkopavanju, prenošenju u transportno vozilo i skladištenju, poslednjih pet dana rade četiri pirotehničara, od ukupno sedam u Severnoj Makedoniji.

PROČITAJTE JOŠ: