Milorad Dodik
Alo.rs
Milorad Dodik

Alo.rs

Milorad Dodik, Foto: Alo.rs

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

On je naglasio da se Dejtonski sporazum ne tumači, već primenjuje, te je rekao da Incko nema pravo da ga tumači i sprovodi odluke na osnovu njega i poručio da funkciju visokog predstavnika nije formirao nikakav Savet za implementaciju mira, već da je ona uvedena Aneksom 10, prenosi Klix.ba.

"Zaustavite tog monstruma koji pokušava da nam nametne odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Incko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava da zaustavi izgradnju hidroelektrana i aerodroma", rekao je Dodik.

On je dodao da će, ako Incko nastavi da sprovodi odluke, razmotriti "pocetak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom".

Milorad Dodik

Alo.rs

Milorad Dodik, Foto: Alo.rs

Osvrnuo se i na dosadašnje visoke predstavnike u BiH, za koje je rekao da su stranci koji pokušavaju da nametnu svoje odluke i stvore BiH.

"Visoki predstavnici su promenili Dejtonski sporazum, menjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka", rekao je Dodik, nazvavši Ešdauna "neobjektivnim i kriminalnim".

On je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, pogotovo onih iz Sarajeva, "koji ga za to tapšu po ramenu".

"On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH", rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na pitanje državne imovine, gde je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu da sklapaju ugovore bez pristanka BiH i da oni ne smeju da ugrožavaju njene interese, rekavši da nigde u Ustavu ne piše da BiH ima imovinu i ocenio da Incko ne može da sprečava investicije.

"BiH nema imovinu, Incko mora da sprovoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovek koji sprečava razvoj države", rekao je Dodik.

On je rekao da je srpski narod prihvatio Dejtonski sporazum verujući u korektnost međunarodne zajednice i istakako da srpski narod nikada nije vodio osvajačke vec nametnute ratove, a ova dva poslednja su, kako je naveo, takva bila.

"Građanski rat u BiH je vođen jer je neko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu se ne dozvoljava da ima ista prava kao drugi narodi u regionu. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u negira, oni nas dodatno kazne", rekao je Dodik.

Komentari (2)

zagondzija

25.11.2020 01:21

Tako je Mile, reci gamadi istinu u oci, Srbija i RS jedna drzava✊???☝️?

Ami

25.11.2020 15:47

@zagondzija - Zabpravi na taj san..e...pa....necete vi parcat Bosnu ...zato je Incko tu A...vama je on trn u oku...A ako van se ne svidja crta pa eto mozete u Srbiju.