Radar AN/TPS 70
Wikimedia Commons
Radar AN/TPS 70

Wikimedia Commons

Radar, Wikimedia Commons

U okviru ovog projekta Albanija je instalirala mobilni 3D radar za vazdušno osmatranje dugog dometa, američke kompanije „Lokid Martin“, koji radi u opsegu od čak 470 kilometara, objavio je portal „Tango siks“.

Nalazeći se na oko 85 kilometara severoistočno od Tirane, novi radar omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica.

Kako objašnjava glavni urednik tog portala Petar Vojinović, domet ovog radara praktično znači da će Albanija moći da nadgleda ne samo svoju teritoriju, već i vazdušni prostor centralne Srbije i Kosova.

„Nabavka novog 3D primarnog radara od strane Albanije svakako spada u očekivanu modernizaciju jedne od osnovnih sposobnosti za svaku zemlju — sposobnosti samostalnog nadzora vazdušnog prostora. Albanske oružane snage, kao deo NATO, obavezne su da radarsku sliku koju dobijaju ovim sredstvom integrišu u NATO sistem nadziranja i ranog javljanja koji im onda zauzvrat daje svakodnevnu zaštitu u formi dežurnih lovaca iz Italije. Domet ovog sredstva nije neobičan, postoje radari koji pokrivaju i veća prostranstva, ali budući da su zemlje Balkana manje po površini svaka je u mogućnosti da ‘vidi’ i dobar deo susedne zemlje“, rekao je Vojinović za „Kosovo onlajn“.

Vrednost ovog projekta, koji je realizovan sa kompanijom „Lokid Martin“ iznosi 22 miliona 266 hiljada dolara, od čega je 19 miliona 139 hiljada obezbeđeno iz albanskog budžeta, dok je ostatak obezbeđen kroz projekat američke Vlade FMS (Foreign Military Sale).

„Informacije prikupljene sa novog položaja, prosleđuju se Centru za vazdušno osmatranje albanskih vazduhoplovnih snaga koji se nalazi na međunarodnom aerodromu Tirana i koji podnosi izveštaje kombinovanom centru za vazdušne operacije NATO smeštenog u vazduhoplovnoj bazi Torehon, u Španiji, severoistočno od Madrida“, piše „Tango siks“.