Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
EPA/Patrick Seeger
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

EPA/Patrick Seeger

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Foto: EPA/Patrick Seeger

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) danas je objavio presudu kojom propisuje Hrvatskoj da Pavli Sabalić plati 10 hiljada evra odštete i još 5200 evra sudskih troškova, pošto zvanične institucije nisu na odgovarajući način reagovale na homofobni napad na nju koji se dogodio 2010. godine.

Sabalićevu je početkom te godine zbog homoseksualne orijentacije napala muška osoba M.M. Iako joj je napadač naneo teške povrede, višestruka nagnječenja glave, lica, vrata, grudi ruku i kolena, umesto da odgovara za kazneno delo za koje je propisana zatvorska kazna, dobio je novčanu i to u iznosu od 300 kuna .

To je, kako piše Index.hr, kazna predviđena za remećenje javnog reda i mira, a ne za napad motivisan homofobijom koji je imao elemente zločina iz mržnje za što postoje i svedoci, pa je nezadovoljna presudom Sabalić sa svojim advokatskim timom prošla sve zakonske instance u Hrvatskoj i došla do Ustavnog suda koji je takođe propustio da izmeni ranije odluke nižih sudova, pa je predmet završio pred sudom u Strazburu.

Jutrošnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sabalić protiv Hrvatske komentarisao je i hrvatski ustavni sudija Goran Selanec koji je rekao da "spora pravda nije pravda" i da presuda ima "izuzetno ozbiljne posledice za ugled hrvatskog pravosuđa".