Zoran Milanović
Tanjug
Zoran Milanović

Tanjug

Zoran Milanović, Foto: Tanjug

Zoran Milanović položio je zakletvu i postao peti predsednik Hrvatske, a tokom inauguracionog govora parafrazirao je pesmu kultnog beogradskog benda Ekaterina velika (EKV).

„Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući“, rekao je Milanović, a hrvatski portal Indeks primećuje da je rečenica ‚ „ovo je kuća za nas“ ujedno i stih pesme „Zemlja“ beogradskog rok benda.

Pesma EKV „Zemlja“ počinje stihovima „Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude, ovo je kuća za nas, ovo je kuća za svu našu decu...“.

Zoran Milanović

Tanjug

Zoran Milanović, Foto: Tanjug

Hrvatski analitičari su Milanovićev govor ocenili kao primeren i uravnotežen.

Na pitanje da li je neobično što je Milanović u govoru upotrebio izraz koji se nalazi i u pesmi srpskog benda, analitičar Davor Đenero je rekao da ne vidi ništa neobično da predsednik govori modernim jezikom.

Smatra i da je time Milanović poslao poruku i izvan Hrvatske.

„Treba znati da se ova inauguracija s više pažnje prati u Beogradu nego u Hrvatskoj. Milanović je građanima Srbije poslao poruku da se ono što misli o Vučiću ne odnosi na državu Srbiju i na njene državljane“, ocenio je Đenero, prenosi „Jutarnji list“.

Komentari (1)

zoran 52

19.02.2020 06:31

Pravi potomak dede Srbina,učio samo ćirilicu i slušao muziku svoga naroda,sad će još malo zapevati i Bože pravde.