Hrvatska, Zagreb
Tanjug/ foto HINA/ Admir Buljuba
Hrvatska, Zagreb

Tanjug/ foto HINA/ Admir Buljuba

Hrvatska, Zagreb, Foto: Tanjug/ foto HINA/ Admir Buljuba

Taj posrednik je Ivan Tolj, prvi čovek "Styria", austrijskog medijskog koncerna u Hrvatskoj i predsednik uprave Večernjeg lista i 24sata, prenosi Index pisanje slovenačkih medija.

Pročitajte još:

 

Portal 24ur.com, koji je deo iste medijske kuće kao i POP TV, objavio je prošle nedelje da je operativac SOA Davor Franić prisluškivao komunikaciju između slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik iz jula 2015. godine.

Novinar POP TV Jure Tepina rekao je danas da je dan pre nego što je portal objavio ime i fotografiju hrvatskog operativca, jedna osoba telefonom pozvala redakciju tražeći od njih da to ne čine.

Hrvatska, zastava

Profimedia

Hrvatska, zastava, Foto: Profimedia

- Lobista koji nas je kontaktirao nije čak ni bio svestan posledica i nije znao ko je naredio da se vrši pritisak na nezavisnu slovenačku medijsku kuću - kazao je Tepina.

Prema njegovim rečima namera da se objavi priča bila je poznata samo dvojici novinara POP TV, prenosi STA.

- Hrvatska je to mogla da sazna samo specijalnim obaveštajnim metodama - rekao je on sugerišući da je Zagreb prisluškivao novinare.

Preporučujemo i ovo:

 

Tepina je rekao i da ovo nije jedini pokušaj Hrvatske da spreči objavljivanje imena hrvatskog agenta i zaveru SOA.

Portal je objavio audio snimak razgovora u kojem pozivalac kaže da "ima predlog hrvaske vlade" i da traži pomoć. Takođe je osobu s druge strane žice upitao da li ima "uticaja na POP TV".

- Hrvat koji je blizak s Plenkovićem i s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, privremeni član Upravnog odbora i predstavnik vlasnika nekoliko važnih hrvatskih medija, pokušao je da dođe do jednog od glavnih direktora multinacionalne medijske kompanije. On je poznat u Sloveniji, a još više u Hrvatskoj i radio je s visokopozicioniranim političarima u obe zemlje - opisuje 24ur Hrvata koji je, kako tvrde, u ime hrvatske vlade pokušao da zaustavi priču, prenosi Index.

 

Zvanični Zagreb negira navode o umešanosti svoje obaveštajne agencije i tvrdi da je priča izmišljena.

- Ako je to tačno pitanje je zašto bi se hrvatska strana toliko trudila da utiče na neki strani medij i spreči objavljivanje priče za koju tvrdi da je izmišljotina - zapitao je slovenački novinar.