Škola, profesor, nasilje
Shutterstock/Liderina
Škola, profesor, nasilje

Shutterstock/Liderina

Škola, profesor, nasilje, Foto: Shutterstock/Liderina

Moramo promeniti pristup učiteljskom iživljavanju nad učenicima i u škole uvesti svrsishodne mehanizme zaštite učenika od učitelja, presudio je Evropski sud za ljudska prava. Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora platiti 7500 evra i još 650 evra za troškove postupka.

Učenik je bio u skupini koja je zakasnila na čas pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: “Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar”. Nakon prijave u razredu je rekao: “Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me je zvao jer da sam uvredio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali videćete šta su uvrede”. Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: “Budalo, ne tu stranicu. Nisam te hteo uvrediti, jer znam da ćeš zvati tatu”, navodi dnevnik.

Učenik je stoga prošao psihološki tretman, dijagnostifikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi. Bila je reč o dobrom učeniku iz funkcionalne porodice. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike tako da učenik nije uspepo upisati željeni fakultet.

Otac se obratio školi, ali i pravobraniteljici za decu, inspektoratu, policiji i Državnom tužilaštvu. Izvestio je i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj prosledilo Agenciji za vaspitavanje i obrazovanje. Agencija je preporučila da škola i otac razgovorom reše problem. Direktor je nakon sastanka s ocem izvestio Agenciju i pravobraniteljicu za decu da je sukob rešen.

Ali, u povodu kaznene prijave, neki su učenici rekli da profesor zna koristiti neprimerene i uvredljive izraze, posebno prema lošijima iz matematike.

Utvrđeno je da hrvatske vlasti moraju uspostaviti odgovarajuće mere kako bi “nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema deci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama”, navodi Večernji list.