Hrvatska, korona
EPA
Hrvatska, korona

EPA

Hrvatska, korona, Foto: EPA

Prvi put, podseća ovaj zagrebački dnevnik, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su kaskadno zatvorile granice i svaka je počela da odi svoju epidemiološku politiku.

Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vakcina kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država, kako navode, besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

S obzirom na to da se, kako ističu, Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija, kao i da je 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finansija već rekao da je strategija vakcinacije EK „total shit-show“, a šefica Komisije hitno pokušava da mobilizuje sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače i priprema "novi evropski plan vakcinacija", ali je jasno da će zbog pogrešnih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima.

Vakcina

Tanjug

Vakcina, Foto: Tanjug

List primećuje da je verovatno najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike nabavke vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava promovisati većina članica EU.

Tako je, podsećaju, mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju i sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

Inače, ukazuje Jutarnji, Mađarska je jedna od zemalja sa istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I iz južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas mogao krenuti iz Dalmacije i proširiti se ka severu i istoku.

"Treba li i mi (Hrvatska) u trku za vakcinama izvan EU okvira", pita stoga Jutarnji.

PROČITAJTE JOŠ: