PUKAO CEO ZDRAVSTVENI SISTEM! Hrvatska ostala bez lekova, obustavljene isporuke bolnicama, evo šta ih sada čeka!

Predsednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj privrednoj komori Tomislav Kulić saopštio je da veledrogerije danas obustavljaju isporuku lekova za 75 odsto bolnica zbog velikih dugovanja.

Hrvatska, korona
Hrvatska, korona, Foto: EPA

Kulić je rekao da posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom zdravlja Vilijem Berošem, koji su predstavnici veledrogerija napustili, veledrogerije nemaju više mogućnosti, već kreću s obustavom lekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica, prenosi Index.

Da li poštujete mere protiv koronavirusa?

Ukupan broj glasova: 210

  • Da: 83% (174)
  • Ne: 17% (36)

"Redukcije isporuke krenule su pre dve nedelje. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju da podmiruju obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmeriće prema kupcima koji su bolje platiše", dodao je Kulić.

Istakao je da mesecima upozoravaju na situaciju i apeluju na hitno rešenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Hrvatska, korona
Hrvatska, korona, Foto: EPA

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lekova

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija takođe stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lekova u vrednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Iz bolnice kažu da lekova imaju za još otprilike dve nedelje.

Dugovanja veledrogerijama trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mesečno dug raste za više od 300 milijuna kuna, navodi Index.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi