Masoni
Alo!
Masoni

Alo!

Masoni, Foto: Alo!

"Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije uticalo na obnašanje moje funkcije no te su objede do takve mere opteretile daljnje obnašanje funkcije Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće", naveo je Jelinić u saopštenju za javnost.

Istaknuo je kako je funkciju državnog pravnika obavljao "s ponosom, predano, profesionalno i pošteno" te da s "funkcije odlazi mirne i čiste savjesti".

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je lekar i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao uticati na tok predistrage protiv troje novinara nedeljnika 7Dnevno.hr koji su navodno ucenjivali lekara tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimak razgovora te da je Jelenić "tražio uslugu" od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanom udruženju koja se zalaže za napredak u društvu, hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u sredu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog pravnika u masonskom udruženju neprihvatljivo.

Sličan stav izneo je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je najavio kako će smeniti Jelinića, ako sam ne podnese ostavku.