Sebastijan Kurc
Roland Schlager/APA via AP
Sebastijan Kurc

Roland Schlager/APA via AP

Sebastijan Kurc, Foto: Roland Schlager/APA via AP

Kronen Zeitung piše kako zasad nema ništa od velikog povratničkog talasa iz Hrvatske, jer, kako pišu, čini se da Austrijanci ipak žele još danas uživati na plaži. Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena.

U Austrijskom automobilskom klubu (ÖAMTC) očekuju da bi se kolone iz smera juga mogle pojačati u večernjim satima u subotu te u toku nedjelje.

Hrvatska

EPA / Dominik Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Dominik Bat

Javljaju da je promet na graničnim prelazima na ulazu u Austriju umerene gustoće s kraćim zastojima. Na Karavankama se pri ulasku u Korušku čeka 35 minuta, a na Šentilju oko sat vremena. Pišu da su slovenske vlasti pojačale kontrole te da zbog toga dolazi do zastoja.

Tada se očekuju i još veći zastoji, jer vlasti računaju s time da će mnogi austrijski državljani koji se trenutno nalaze na odmoru u Hrvatskoj zbog ponovnog uvrštenja Hrvatske na listu rizičnih zemalja i upozorenja od putovanja u ovu zemlju te s tim povezanim obavezama povratnika već ovog vikenda prevremeno vratiti kućama.

Austrijska vlada je ovu odluku donela u petak nakon vesti o rekordnom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj a ona je na snazi od ponedjeljka u ponoć.

Pročitajte još:

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema aktualnim informacijama austrijskog ministarstva spoljnih poslova u Hrvatskoj se službeno na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. Vlasti  smatraju da je ova brojka višestruko viša.

- Mi polazimo od toga da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljanina - rečeno je iz ministarstva.

Ministarstvo je takođe navelo da je samo poslednje nedelje zabeleženo preko 100 novih slučajeva zaraze korona virusom za koje se dokazano zna da su zarazu doneli s odmora u Hrvatskoj.

Zbog toga se od ponedjeljka očekuje i veći broj upita vezanih uz putovanja u Hrvatsku.

Jadransko more, Hrvatska

Youtube/Printscreen

Jadransko more, Hrvatska, Foto: Youtube/Printscreen

Ministarstvu spoljnih poslova će na posebnoj informacijskoj telefonskoj liniji pomoći 20 vojnika Bundeswehra.

- Vojska u svakom trenutku raspolaže s vojnicima koji su spremni pomoći zdravstvenim ustanovama - rekla je ministrica obrane Klaudia Taner.

Vojnici već pomažu na kontroli ulaska u zemlju iz smera Italije.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg je rekao kako su nakon Hrvatske, moguća i daljnja upozorenja vezana uz putovanja u inostranstvo. To se pre svega odnosi na špansko more.

- Mi znamo da ovim upozorenjima i ograničavanjima slobode putovanja mnogim Austrijancima stvaramo probleme. Međutim leto 2020. nije kao ostala leta - rekao je  Šalenberg za javni servis ORF.

Pročitajte još: 

Novinari Kronen Zeitunga razgovarali su i s austrijskim turistima u Velom Lošinju, koji poručuju da ih je šokirala odluka austrijske vlade.

- Tek smo juče došli. Otišao sam na plažu bez mobilnog telefona kako bih se što bolje odmorio. Kada sam se vratio, imao sam što za pročitati. Baš me pogodilo - rekao je Peter P. iz Graca.

- Znali smo da postoji mogućnost da se to dogodi, ali da se odmah cela zemlja zatvori, to nisam pomišljao - poručio je rekavši da se već u nedjelju vraća kući i da očekuje velike gužve u saobraćaju.

- Biće haos na putevima, ali super je što su u hotelu imali razumevanja i naplatiće nam samo onoliko noći koliko smo proveli ovde - rekao je turista.

Razgovarali su i s jednim nemačkim parom koji su se na Lošinju družili s mnogim Austrijancima. Rekli su da mnogima ne pada na pamet da prekinu odmor u Hrvatskoj, a jedan je imao posebnu poruku za austrijskog kancelara.

- Morao bi me Kurc lično nazvati telefonom ako želi da se vratim kući - rekao je buntovan Nemac.

- Zdravstvene ustanove ne obavljaju svoj posao kako treba. Kontrole bi trebali biti temeljitije i brže - rekao je Kurc za dnevnik "Oesterreich" od subote.

Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) kritikovala je Kurca te mu je predbacila vršenje pritiska na lokalne zdravstvene ustanove. Glavni sekretar Majkl Šnedlic je rekao kako bi umesto pritiska na ove institucije vlada u Beču trebala preduzeti nešto protiv sve brojnijih slučajeva falsifikovanih negativnih testova na korona virus kod povratnika iz zemalja zapadnog Balkana.

- Odavno je poznato da su mnogi od tih navodno negativnih testova povratnika iz zemalja zapadnog Balkana lažni - naglasio je Šnedlic.

Kurc: Priliv virusa iz Hrvatske ogroman

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi na granicama strože kontrole povratnika s letovanja zbog porasta broja zaraženih korona virusom u Austriji. Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativni test na korona virus koji nije stariji od 72 sata ili moraju u 10-dnevni karantin.

"Tu mora biti strožih kontrola", kazao je Kurc za subotnje izdanje Oesterreicha. Kurc nije isključio mogućnost provođenja testova na koron avirus na samoj granici što bi bila obaveza zdravstvenih vlasti. Rizična područja obuhvataju kontinentalni deo Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD. Od ponedeljka povratnici iz Hrvatske takođe će morati pokazati negativni test na korona virus, kazao je Kurc dodajući: "Ogromni je priliv virusa iz Hrvatske". On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u toku godišnji odmori. "Sadašnje su brojke zabrinjavajuće", kaže Kurc. "Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana". U Austriji je u subotu zabeleženo gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282. Od početka epidemije pozitivno na korona virus bilo je nešto više od 23 hiljada osoba.

Pročitajte još: