Aerodrom
Printscreen
Aerodrom

Printscreen

Foto: Printscreen

Finska je odlučila da uvede obavezan kućni karantin u trajanju od dve nedelje za sve koji u Finsku dolaze iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, objavljeno je na službenom Twitteru finske ambasade u Hrvatskoj.

"Finska će uvesti obavezan kućni karantin od 14 dana za sve putnike koji dolaze u Finsku iz određenih zemalja visokog rizika (uključujući Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu). Uvešće se i obavezno testiranje na koronavirus. Više informacija do kraja ovog nedelje", objavljeno je u tvitu finske ambasade.

Finska će uvesti obavezno testiranje na koronavirus i karantin za putnike iz određenih zemalja visokog rizika, najavila je finska ministarka u ponedjeljak, nakon što su 24 od 157 putnika na letu iz Skoplja bili pozitivni na virus, a prenijela je juče Hina.

Dobrovoljno testiranje organizirano je u subotu na aerodromu u gradu Turku za sve putnike koji su stigli iz Skoplja, nakon što su finske vlasti zaključile da su nedavni letovi iz Severne Makedonije i Rumunije bili dva glavna izvora novih zaraza u Finskoj, kazala je ministarka.

Obavezan dvonedeljni karantin i nasumični test na koronavirus pri dolasku u Finsku primenjivaće se se na bilo koga ko stiže iz države koja beleži između 8 i 10 slučajeva zaraze koronavirusom na sto hiljada stanovnika u poslednjih 14 dana, objavile su juče vlasti.

Finska je prošle nedelje imala 2,3 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika. U toj zemlji je sveukupno zabileženo 7,6 hiljada slučajeva zaraze, s 333 preminulih.

Kršenje karantina će se kažnjavati do tri meseca pritvora ili novčanom kaznom.

Pročitajte: