FINSKA UVODI OBAVEZAN KARANTIN ZA SVE KOJI DOLAZE IZ HRVATSKE "To je zemlja visokog rizika"

Odluka je doneta nakon što je 24 od 157 putnika na letu iz Skoplja bilo pozitivno na virus

Aerodrom
Foto: Printscreen

Finska je odlučila da uvede obavezan kućni karantin u trajanju od dve nedelje za sve koji u Finsku dolaze iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, objavljeno je na službenom Twitteru finske ambasade u Hrvatskoj.

"Finska će uvesti obavezan kućni karantin od 14 dana za sve putnike koji dolaze u Finsku iz određenih zemalja visokog rizika (uključujući Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu). Uvešće se i obavezno testiranje na koronavirus. Više informacija do kraja ovog nedelje", objavljeno je u tvitu finske ambasade.

Finska će uvesti obavezno testiranje na koronavirus i karantin za putnike iz određenih zemalja visokog rizika, najavila je finska ministarka u ponedjeljak, nakon što su 24 od 157 putnika na letu iz Skoplja bili pozitivni na virus, a prenijela je juče Hina.

Dobrovoljno testiranje organizirano je u subotu na aerodromu u gradu Turku za sve putnike koji su stigli iz Skoplja, nakon što su finske vlasti zaključile da su nedavni letovi iz Severne Makedonije i Rumunije bili dva glavna izvora novih zaraza u Finskoj, kazala je ministarka.

Obavezan dvonedeljni karantin i nasumični test na koronavirus pri dolasku u Finsku primenjivaće se se na bilo koga ko stiže iz države koja beleži između 8 i 10 slučajeva zaraze koronavirusom na sto hiljada stanovnika u poslednjih 14 dana, objavile su juče vlasti.

Finska je prošle nedelje imala 2,3 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika. U toj zemlji je sveukupno zabileženo 7,6 hiljada slučajeva zaraze, s 333 preminulih.

Kršenje karantina će se kažnjavati do tri meseca pritvora ili novčanom kaznom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi