Ostrvo Krk Baška Hrvatska
Shutterstock
Ostrvo Krk Baška Hrvatska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U prvih šest meseci ove godine zbog pandemije korona virusa hrvatski turizam je u dubokom minusu, a broj dolazaka i noćenja pao je za više od 77 odsto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DžS).

Pročitajte još:

Najbrojniji gosti bili su, navodi se, iz Nemačke i Slovenije.

U istom periodu u komercijalnim smeštajnim objektima turisti su ostvarili 1,5 miliona dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je pad dolazaka za 77,5 posto i pad noćenja turista za 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u saopštenju DžS, preneli su hrvatski mediji.

Ostrvo Krk Baška Hrvatska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Domaći turisti su u tom periodu ostvarili 435.000 dolazaka i 1,1 milion noćenja, što je 54,1 posto manje dolazaka i 54,5 posto manje noćenja domaćih nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani turisti ostvarili su 1,0 milion dolazaka i 4,2 miliona noćenja u prvih šest mesec, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad dolazaka za 81,5 posto i pad noćenja za 79,8 posto.

Hrvatska Split Čamac Čamci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema podacima samo za jun ove godine nema značajnijeg poboljšanja, iako se u maju počelo sa popuštanjem zaštitnih mera.

U tom mesecu je, navodi se, otvareno tek 798.000 dolazaka i 3,6 miliona noćenja turista, što je u odnosu na isti mesec lane pad za 72,7, odnosno pad noćenja za 72,4 posto.

Preporučujemo: