Izbori u Hrvatskoj
Tanjug/AP
Izbori u Hrvatskoj

Tanjug/AP

Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Žarko Puhovski smatra da je pobeda Milanovića na predsedničkim izborima pokazala da je kombinacija jakog kandidata i slabije stranačke mašinerije ipak uspešnija od kombinacije jake stranačke mašinerije i slabe kandidatkinje.

Uspeh Milanovića, Kolindino koketiranje sa krajnjom desicom

- Po mom sudu, to je pre svega uspeh Milanovića, pa tek onda SDP-a, jer je HDZ vukao Grabar Kitarović kao teret, a Milanović je delimično imao teret u SDP-u, i on je s time bolje izašao na kraj - smatra Puhovski.

Dragan Bagić za portal "Index" podseća da su dosadašnji izbori od 2000. nadalje pokazali da na predsedničkim izborima nije pobedio kandidat vladajuće stranke, ali razlika kojom je Grabar Kitarović izgubila pokazuje stav građana prema njoj i načinu kako je obavljala svoj mandat.

- Puno onih koji su dali glas Milanoviću nisu ga dali s lakoćom, nego su naprosto birali za njih manje lošu soluciju, odnosno hteli su da kazne Grabar-Kitarović zbog načina kako je obavljala tu funkciju - ocenio je.

Bagić misli da je prednost kojom je Milanović pobedio Grabar Kitarović iznenađujuća.

- Nije neočekivano da je Milanović pobedio, pogotovo nakon prvog kruga, ali očekivala se tesnija trka nego što je ispala.

Davor Đenero ocenjuje kako je Milanovićeva pobeda pokazala da se, iako je u prvom krugu izbora 50 posto glasova birača otišlo kandidatima desnice, izbore ne može dobiti makijavelističkom politikom računanja i podilaženjem desnici.

- Biračko telo u drugom krugu žestoko je kaznilo Kolindu Grabar Kitarović zbog toga makijavelizma, koketiranja s krajnjom desnicom i podilaženja osobama osuđenima za terorizam. Bila je na samoj ivici da izađe iz ustavnoga luka i onoga što je podnošljivo u demokratskom društvu - kaže Đenero.

Izbori u Hrvatskoj

Tanjug/AP

Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Konstatovao je kako je Grabar Kitarović drugi mandat izmakao jer je izgubila uticaj na politički centralno orijentisane birače.

Kako će predsednički izbori uticati na parlamentarne?

Na pitanje kako će predsednički izbori uticati na rezultate parlamentarnih izbora krajem godine, analitičari su izneli različita mišljenja.

Bagić je Milanovićevu pobedu nazvao nezasluženim poklonom predsedniku SDP-a Davoru Bernardiću i SDP-u.

- Pobeda SDP-a ne pomaže niti odmaže toj stranci, a niti HDZ-u - i dodao da izbori nisu rešili strukturne probleme dveju vodećih stranka - nedostatak ozbiljnih programa i rešenja za društvene probleme.

- Ne možemo ništa definitivno zaključiti oko uspeha ili neuspeha HDZ-a na sledećim parlamentarnim izborima, a ovo ne bih smatrao niti kao veliku prednost SDP-a za te izbore - procenio je Bagić.

Puhovski smatra da će pobeda Milanovića uticati na parlamentarne izbore, a jedino je pitanje koliko će Bernardić u sledećih nekoliko meseci "uspeti da upropasti odličnu poziciju u kojoj se sada našao".

Đenero pak smatra kako bi ova pobeda mogla ojačati SDP, ali postoji bojazan da će je Milanović iskoristiti za rušenje Bernardića, koje sprovodi poslednje tri godine, i postaviti svog kandidata. Ocenio je da bi SDP od ove pobede mogao profitirati jedino ako Milanović bude dovoljno pametan da to ne napravi.

Ipak, procenjuje da su rezultati prvog kruga izbora - na kojima je 50 posto glasova birača otišlo desnim kandidatima - bolji pokazatelj ishoda parlamentarnih izbora.

- Hrvatska u budućnosti ima alternativu ili velike koalicije SDP-a i HDZ-a ili vlade nekog desnog, uslovno rečeno, političkog sindikata - ocenio je.

Izbori u Hrvatskoj

Tanjug/AP

Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Glasačke listiće poništili uglavnom birači Škora

Prema neslužbenih podacima Državnog izbornog poverenstva (DIP), u drugom krugu predsedničkih izbora bilo je značajno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug - 88.606 ili 4,36 posto.

Na pitanje čiji su to birači Đenero i Puhovski složili su se da se najvećim delom radi o onima koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

Prema Bagiću, i manja izlaznost u drugom krugu nego na izborima pre pet godina, kao i veći broj nevažećih listića, može se pripisati neatraktivnim kandidatima.

- Takmičile su se dve javnosti dobro poznate figure, zbog čega su birači glasali bez velikog optimizma i žara - ocenio je.

Plenkovićeva pozicija nije ugrožena

Na pitanje kako će se gubitak HDZ-ove kandidatkinje odraziti na stanje unutar te stranke, Đenero je mišljenja da će desna frakcija HDZ-a, koja je spremala pokušaj smenjivanja Plenkovića na unutarstranačkim izborima, sada za to imati bitno manji manevarski prostor.

- Na neki način, Plenkoviću će uprkos porazu formalno njegove kandidatkinje, situacija biti nešto lakša - izjavio je.

Puhovski smatra da je Plenkoviću uspelo većinu oponenata unutar stranke angažovati u kampanji Grabar Kitarović, tako da mu oni sada ne mogu prigovarati o neuspehu jer su i sami delom odgovorni.

- Verujem da će on biti oslabljen, ali zapravo u osnovi njegova pozicija nije ugrožena - kazao je.

Bagić je konstatovao da politički analitičari često nastupaju kao agitatori pojedinih frakcija HDZ-a te se suzdržao od komentara.

Komentari (2)

Jaska

06.01.2020 19:58

U Hrvatskoj nista novo, otisao-la jedan u s t a s a dosao drugi u s t a s a, kopile srbohrvat

Marija

07.01.2020 09:32

Mi nemamo sta da se mesamo u njihove odluke imacemo uskoro i mi nase izbore, Mozda je g-dja Kolinda mnogo obecavala a mnogo manje od toga ispunila pa to je normalno da je glasaci kazne,